Barcelona

Montilla defensa el transvasament puntual del Segre

La Generalitat considera que l'aigua caldrà treure-la d'on calgui per garantir-ne el proveïment. El seu president, José Montilla, ha defensat el transvasament puntual del Segre per pal·liar la situació de sequera que viu Catalunya. Joan Saura, president d'Iniciativa i conseller de Relacions Institucionals i Interior, ha anat més enllà acusant el govern espanyol de deslleialtat i li ha reclamat propostes alternatives. La polèmica per l'aigua s'encén i CiU continua proposant el Roine com alternativa.

Actualitzat

Després que el govern central vetés el transvasament del Segre en considerar-lo insostenible des del punt de vista social, econòmic i mediambiental, José Montilla, davant el Consell Nacional del PSC, ha assegurat que no es pot permetre que cinc milions de ciutadans, dels set i mig que té Catalunya, es quedin sense aigua de boca. En la seva intervenció final, Montilla ha reiterat la seva negativa als transvasaments però ha remarcat que en situacions extraordinàries com la que viu Catalunya actualment s'ha de fer el que calgui per garantir el consum de l'aigua de boca.

El govern català insisteix en la necessitat de transvasar aigua del Segre al Llobregat, malgrat el no rotund de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, al projecte. El president de la Generalitat diu que si no plou caldrà treure aigua d'on sigui per assegurar als ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona que puguin beure. Més enllà ha anat el conseller d'Interior i Relacions Institucionals. Saura qualifica d'irresponsables les paraules de De la Vega per oposar-se a agafar aigua del Segre.

El conseller d'Interior ha defensat la gestió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que ha qualificat d'impecable. Concretament, ha destacat que Baltasar ha impulsat una nova política hidrològica, amb solucions estructurals com les dessalinitzadores i amb mesures com la reutilització de l'aigua i l'impuls de la reducció del consum. Saura ha recordat que Catalunya viu la pitjor situació de sequera dels últims 70 anys i que per afrontar-la la Generalitat ha previst una sèrie de mesures d'emergència que garanteixen que no hi haurà restriccions d'aigua almenys durant l'època estival.

Des de CiU, Artur Mas ha reiterat la seva disposició al diàleg. Dilluns, el conseller de Medi Ambient i representants de Convergència i Unió es reuniran per analitzar la situació. El partit nacionalista manté l'aposta pel Roine. Una idea que no agrada als socialistes catalans, que consideren que aquest transvasament és molt complicat perquè requereix l'acord entre els governs francès i espanyol i perquè caldria esperar catorze anys d'obres perquè, finalment, arribés la primera gota d'aigua fruit del transvasament.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut