Barcelona

Entra en vigor l'horari d'estiu

Un cop més, com cada març, toca perdre una hora de son o d'oci per adaptar-se a l'horari d'estiu, ja que s'avança una hora el rellotge. A les dues de la nit han passat a ser les tres. El canvi ja és una tradició a la Unió Europea, on es practica des da fa més de vint anys amb l'objectiu d'estalviar energia i fer més lògics els cicles diürns i nocturns. En principi aquest canvi no té per què afectar el ritme biològic, però segons l'edat que es tingui sí que es pot notar alguna alteració en el son.

Actualitzat

El sol ja triga més a sortir, mentre que a la tarda s'allarga el dia i es fa de nit més tard.

Tots els països de la Unió Europea tenen com a norma des de fa més de vint anys fer un canvi d'horari l'últim diumenge de març i l'últim d'octubre, amb l'objectiu d'aprofitar la llum solar i consumir menys electricitat. De fet, els rellotges s'avancen en compliment d'una directiva comunitària incorporada a l'ordenament jurídic espanyol amb un reial decret l'any 2002.

L'objectiu és l'estalvi energètic. Segons les estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), el potencial d'estalvi en il·luminació propiciat pel canvi d'hora podria arribar a uns 300 milions d'euros. L'Institut Català de l'Energia afirma que aquesta mesura significa un estalvi del 13,5% en la il·luminació de les cases, que es tradueix en de 17 milions d'euros a Catalunya.

Una llarga tradició

El canvi d'hora va començar a generalitzar-se a partir del 1974, quan arran de la crisi del petroli alguns països van decidir avançar els rellotges per aprofitar més la llum solar i consumir menys electricitat en il·luminació.

El 1981 es va adoptar la primera directiva europea en aquest sentit, que es renovava cada quatre anys, fins que el 2001 es va decidir adoptar el canvi horari amb caràcter indefinit. Ara, la norma actual estableix que el rellotge es retarda l'últim diumenge d'octubre i s'avança l'últim de març.

Cap problema per a la salut

El metge especialista en trastorns del son Eduard Estivill ha explicat a Catalunya Informació que el canvi no té per què afectar en gran mesura. Segons Estivill, les persones amb alguna malaltia o amb insomni ho poden notar més, però, segons diu, els adults no s'han de preocupar ja que es tracta d'un canvi molt petit.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut