Barcelona

Els petits municipis de Catalunya sumen esforços per millorar la seva situació

Hi ha vida més enllà de l'àrea metropolitana i les capitals de comarca. A Catalunya hi ha gairebé 350 municipis de menys de 500 habitants, un terç del total de pobles catalans. Es coneixen com a micropobles i, malgrat que sumen molt poca població, representen més del 40% del territori. Tenen problemes específics que, precisament, pel fet de ser pobles petits, són més difícils de solucionar. Per tot plegat, una quinzena de càrrecs electes d'aquests municipis han decidit fundar una entitat que, amb el nom d'Associació de Micropobles, pretén aglutinar aquestes poblacions.

Actualitzat
L'associació, que es presentarà dissabte, no vol estar sotmesa a cap color polític i busca anar més enllà dels partidismes. La idea és crear un grup que pressioni per aconseguir les millores que necessiten aquests municipis i alhora emparar els problemes dels seus ciutadans.

L'associació espera poder sumar esforços per solucionar problemes com el de Rocafort de Queralt, un poble de 271 habitants a la Conca de Barberà que té un abocador incontrolat. En un principi, a la zona només s'hi hauria de llençar runa, però s'hi poden trobar matalassos, mobles o electrodomèstics. Medi Ambient ja ha multat l'Ajuntament en diverses ocasions, però el consistori diu que el pressupost municipal no dóna per a un vigilant a l'abocador.

A Senan, a la Conca de Barberà, hi viuen 54 habitants i tenen deficiències en el servei de telecomunicacions. La secretària només és a l'Ajuntament els dimarts a la tarda, i la poca estona que hi és ha d'estar llargues estones connectant-se a internet, ja que el municipi no té accés a banda ampla. Les tramitacions electròniques es fan eternes.

A Pinós, al Solsonès, tenen la població aïllada. Es tracta d'un municipi extensíssim, de 103 quilòmetres quadrats. Les famílies, però, viuen en cases aïllades connectades per camins de terra. Com que no hi ha serveis socials que donin atenció continuada, els regidors visiten de tant en tant els veïns de més edat.

Aquests tres pobles només són un exemple dels problemes que presenten els micropobles. Rocafort, Senan i Pinós s'han adherit a la nova associació, que aspira a aglutinar els municipis de menys de 500 habitants i que es crea al marge de les dues entitats supramunicipals ja existents.

L'associació no vol substituir ni la federació ni l'associació de municipis, sinó treballar amb la realitat específica dels micropobles. El primer objectiu és sumar esforços per aconseguir un millor finançament per als pobles petits i per fer-se sentir amb més veu davant de les grans administracions i empreses.
Anar al contingut