Barcelona

Iceta atribueix a Zapatero el "mèrit principal" de l'èxit socialista a Catalunya

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el "principal mèrit del resultat electoral" dels socialistes a Catalunya correspon a José Luis Rodríguez Zapatero. Iceta ha atribuït així de manera clara la victòria dels socialistes catalans al candidat del PSOE, quan els principals dirigents de la formació havien llegit sempre el resultat com un èxit del PSC. Iceta ha insistit que el PSC no té "cap" i té "totes" les aspiracions possibles en el nou govern espanyol, remarcant que no li interessen el nombre de ministeris, sinó les polítiques que aquests apliquin.

Actualitzat

L'executiva del PSC ha decidit convocar el IX Congrés del partit pels dies 18, 19 i 20 de juliol a Barcelona, i ha aprovat l'esborrany inicial de la seva ponència política, amb la qual el partit pretén fer un "debat de fons sobre la definició política i les orientacions polítiques" del partit. A més, la ponència incideix també en el procés de reflexió obert al si del PSC arran del descens de resultats electorals a les últimes eleccions autonòmiques, per la qual cosa planteja mesures per "millorar la connexió amb la societat i la capacitat del PSC d'expressar als sectors socials treballadors i les classes populars".

Tot i aquest procés de reflexió obert pels mals resultats autonòmics, Iceta ha destacat que el PSC afronta el seu Congrés quan acaba de sortir d'unes eleccions en què ha obtingut més d'1,6 milions de vots i un resultat històric, de manera que es va mostrar convençut que el PSC és avui "el partit de la majoria" a Catalunya.

Iceta ha emmarcat el congrés en "un esforç de redefinició ideològica" després d'aquest bon resultat electoral, cosa que constata que "el socialisme catalanista i federal" del PSC té especial incidència en la societat catalana, de manera que les "línies estratègiques" que marqui el Congrés han de respectar aquesta voluntat.

Les balances fiscals

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha insistit també que l'aposta de la seva formació per la publicació de les balances fiscals entre les autonomies només té un objectiu de "transparència" i "pedagogia", i que no necessàriament han de vincular-se al nou sistema de finançament de Catalunya. Iceta ha comentat d'aquesta manera les afirmacions de dirigents socialistes com el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que creu que el que s'amaga aquí "no és l'interès a saber les balances fiscals, sinó a vincular-les amb la negociació del finançament autonòmic", fet que veu injust perquè ataca el principi de solidaritat, davant la qual cosa el seu govern donarà la "batalla".

Miquel Iceta ha volgut desmitificar la publicació de les balances fiscals, de les quals ha recordat que "com a mínim" hi ha dos mètodes per definir-les, i que un estudi publicat recentment pel BBVA no hauria tret de "cap compromís" Catalunya. "Però nosaltres -ha insistit Iceta- sempre hem defensat per un motiu de transparència la publicació de les balances fiscals, que no necessàriament han de tenir a veure amb el finançament".

Durant la reunió d'avui, també s'ha nomenat Carme Chacón presidenta del grup de diputats i senadors socialistes catalans a Madrid, mentre que Francesc Vallès farà de coordinador.

Anar al contingut