Brussel·les

La CE exigeix a Itàlia més mesures per assegurar que no s'exporta la mozzarella

Itàlia s'ha compromès a controlar totes les granges de la regió de la Campània, d'on han sortit les partides de mozzarella contaminades amb dioxines. La reacció del govern italià arriba després de l'amença de la Comissió Europea, que ha advertit que embargaria tots els productes làctics de la Campània si no es prenien mesures. Inicialment, l'executiu italià s'ha limitat a explicar que les partides contaminades no havien sortit del mercat local.

Actualitzat

La Comissió Europea ha exigit mesures urgents a Itàlia per garantir que no s'exportin les partides contaminades. En resposta, inicialment el govern italià ha emès un informe en què ha assegurat que les partides de mozzarella contaminades no han sortit del mercat local i, per tant, no són un perill per a la resta de mercats de la UE. També ha remarcat que els nivells de dioxines detectats en aquest producte "no són excessius", tot i ser més alts dels permesos.

A més, Itàlia també ha decidit tancar temporalment la producció d'una vuitantena de granges del país, després de detectar una perillosa toxina en 23 fàbriques de la regió italiana de la Campània de quatre societats productores.

La CE ha considerat, però, que calia anar més enllà i ha reclamat la retirada de tots els productes potencialment contaminats i que es millori el programa de vigilància de les explotacions de la regió de la Campània, que considera "molt limitat". Si no s'adopten aquestes mesures, es podrien prohibir marques concretes a tot Europa fins que es garanteixi que no hi ha perill per la salut.

Després d'aquesta amenaça, el govern ha actuat i aquest divendres té previst enviar a la Comissió Europea el pla extraordinari de control de les lleteres i productores de formatges del sud del país.

L'alerta europea arribava després que Corea del Sud va decidir dilluns tancar les fronteres del que és un dels productes alimentaris més emblemàtics de la Campània. Dimarts semblava que també ho faria el Japó, però unes hores més tard va aclarir que havien augmentat els controls i les anàlisis de rutina, "sense que això suposi un bloqueig o un embargament sanitari", per "assegurar la salubritat del producte importat". Uns controls que afecten també la llet de búfala, de vaca i derivats làctics del nord i del centre d'Itàlia.

La Camorra hi estaria al darrere

Aquestes prohibicions arriben després que la fiscalia de Nàpols va obrir la setmana passada una investigació contra 109 persones en haver detectat llet contaminada en diverses formatgeries de la regió. Les autoritats judicials van decidir precintar 80 granges de búfala, que proporcionen llet a 29 formatgeries, en un cas obert a partir d'una investigació de clans mafiosos de la Camorra napolitana.

Tot provindria, malgrat que Itàlia ho nega, del greu problema que comporten les tones i tones d'escombraries i residus tòxics que omplen carrers i camps de la regió de Nàpols, on la Camorra té interessos en abocadors. Aquesta contaminació hauria afectat el pinso i les pastures que mengen les búfales que produeixen la llet amb què es fa la mozzarella. Hi ha fàbriques amb denominació d'origen i 2.500 granges protegides i molt controlades, però n'hi ha també d'altres en mans de clans de la Camorra on les búfales no se sap què poden menjar.

Anar al contingut