Barcelona

Els conductors d'autobusos faran vaga indefinida a partir del 15 d'abril

Vaga indefinida a partir del 15 d'abril si l'empresa no millora l'oferta. Aquesta és la decisió que han pres en assemblea els conductors d'autobusos coincidint amb la nova jornada d'aturades. Els treballadors han rebutjat l'oferta que els va fer TMB aquest dimecres i ja no s'aturaran més els dijous, però han decidit endurir la protesta convertint la vaga en indefinida a partir de mitjans del mes vinent. La jornada ha començat una altra vegada amb serveis mínims i sabotatges a vehicles, un dels quals ha acabat amb la detenció de tres persones. Es tracta de dos nois i una noia que anaven encaputxats i que han estat arrestats per fer pintades a un autobús de la línia 39 al carrer Secretari Coloma de la capital catalana.

Actualitzat

Nou capítol del conflicte que enfronta els conductors dels autobusos metropolitans de Barcelona amb TMB des de fa tres mesos. Aquest dijous fan una altra jornada de vaga, amb els serveis mínims habituals, que inclouen el 50% del servei en les hores punta, uns serveis mínims que han tornat a provocar llargues esperes i acumulació d'usuaris a les parades.

La jornada ha coincidit novament amb la celebració d'una assemblea en què s'ha aprovat endurir la protesta amb una vaga indefinida a partir del 15 d'abril si l'empresa no millora l'oferta que els va fer en una llarga reunió celebrada aquest dimecres i que els conductors consideren insuficient.

Les vagues que hi havia previstes els dos pròxims dijous, però, han quedat desconvocades, de manera que el servei d'autobusos serà l'habitual fins a mitjans del mes que ve. D'aquesta manera, els dos sindicats convocants de l'aturada donen opció a l'empresa de presentar una altra oferta per posar fi a un conflicte que ja fa tres mesos que dura.

Actes de sabotatge i tres detencions

Aquest dijous de serveis mínims ha començat amb tensió. A primera hora del matí hi ha hagut un total de nou vehicles sabotejats amb les rodes punxades, els vidres trencats o amb alguna pintada, segons ha denunciat TMB, i al migdia s'ha sabut que a tres quarts de vuit del matí tres persones han estat detingudes al carrer Secretari Coloma de la capital barcelonina, a l'altura del carrer Camèlies.

La Guàrdia Urbana els ha arrestat per fer pintades a un autobús de la línia 39. Els detinguts són dos nois i una noia que anaven encaputxats en el moment dels fets i, segons ha informat TMB, estan pendents de passar a disposició dels Mossos d'Esquadra.

Oferta concreta de l'empresa

L'empresa havia respost aquest mateix dimecres a la reivindicació de dos dies de descans seguits a la setmana que reivindiquen els conductors d'autobusos amb una oferta concreta. En una llarga reunió, TMB havia acceptat els dos festius setmanals, però en unes condicions que els conductors han rebutjat.

La contrapartida que proposava l'empresa és que els treballadors que volguessin fer els dos dies de descans setmanals perdessin dotze descansos de caps de setmana i festius, segons ha informat el sindicat CGT, que convoca les aturades juntament amb Actub. El delegat de la CGT a TMB, Óscar Mellado, va explicar que la direcció els havia ofert aplicar els dos dies de descans setmanal a partir del mes d'abril.

El problema era, però, segons Mellado, la "pèrdua del descans de qualitat" que suposaria allargar 45 minuts la jornada laboral i reduir els descansos dissabtes, diumenges i festius. Mellado va dir que, actualment, els conductors disposen d'entre 1,6 i 1,9 festius a la setmana més 65 dies a l'any per festius i caps de setmana, quantitat que, amb la proposta de l'empresa, s'hagués reduït a 52.

Avaria al metro

Als efectes de la vaga dels autobusos s'hi ha afegit aquest matí una avaria al metro que ha deixat sense servei una part de la línia 2 de metro de Barcelona durant una hora i mitja. Un problema informàtic al sistema que controla la senyalització i el canvi de vies ha obligat a aturar la circulació de trens entre Universitat i Sagrada Família entre un quart de vuit i tres quarts de nou.

La resta de la línia ha funcionat amb normalitat entre Paral·lel i Universitat i entre Sagrada Família i Pep Ventura. A partir de dos quarts de vuit, TMB ha habilitat un servei de busos llançadora per cobrir el tram afectat.

Anar al contingut