Madrid

La compravenda de pisos cau un 43% a Catalunya

El mercat immobiliari està en plena recessió i així ho demostren els diferents informes i estadístiques que, dia sí dia també, surten publicats pels diferents organismes. La compravenda d'habitatges a Catalunya ha caigut fins el 43% al gener, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest percentatge és molt superior al del conjunt de l'estat espanyol que s'ha situat en un 27%. Els primers 30 dies de 2008 a Espanya, van canviar de mans 61.792 habitatges davant els 85.000 del gener de 2007, una diferència de més de 23.000.

Actualitzat
A Catalunya, més de 8.000 pisos es van moure al mercat immobiliari. Les transaccions afavoreixen més els pisos usats, un 55%, tot i que a poca distància dels nous, un 45%. La gran majoria, el 61%, pertanyen a la província de Barcelona. Girona i Tarragona van concentrar, respectivament el 15% i el 14% de les operacions i Lleida prop del 10% de les compravendes.

De les prop de 62.000 vivendes que van canviar de mans en el conjunt d'Espanya, gairebé la meitat, un 47,5%, es van concentrar a Andalusia, el País Valencià i Catalunya. L'habitatge de segona mà ha registrat una caiguda més accentuada i ha arribat al 35,6%, mentre que els pisos d'obra nova van baixar més moderadament amb un 14,7%. La comunitat amb més compravenda és Múrcia seguida per la Rioja, Castella-la Manxa i el País Valencià. La que menys és Galícia, seguida de Madrid, el País Basc i Catalunya.

Menys hipoteques

El retrocés del sector immobiliari implica menys volum de negoci en d'altres, com per exemple, els bancs. Es venen menys pisos i es demanen menys hipoteques. El mes de gener passat es van firmar a Catalunya 14.000 hipoteques, un 32% menys que ara fa un any. El preu mitjà d'un d'aquests préstecs ronda els 180.000 euros, és a dir, no es demanen ni es deixen tants diners. Hi ha dues possibles explicacions. D'una banda, que hagi baixat el preu dels pisos i, de l'altra, que es comprin pisos més petits i, per tant, més barats.
Anar al contingut