Itàlia

La mozzarella italiana provoca l'alarma al Japó i a Corea del Sud

Preocupació a Itàlia des de fa dies arran de la notícia que la mozzarella de búfala podria tenir nivells de dioxines més alts del permesos. Una notícia que ja ha tingut les primeres reaccions internacionals. El Japó i Corea del Sud han anunciat un boicot temporal a aquest aliment després que una investigació judicial detectés que diversos lots de mozzarella contenien elevats nivells de dioxines. El govern italià s'ha reunit per avaluar els danys i afrontar la situació.

Actualitzat

La notícia que la mozzarella de búfala podria tenir nivells de dioxines més alts del permesos preocupa des de fa dies Itàlia i ja ha provocat les primeres reaccions internacionals. Corea del Sud va decidir dilluns tancar les fronteres del que és un dels productes alimentaris més emblemàtics de la Campània. L'endemà semblava que també ho feia el Japó, però unes hores més tard va aclarir que havien augmentat els controls i les anàlisis de rutina, "sense que això suposi un bloqueig o un embargament sanitari", per "assegurar la salubritat del producte importat". Uns controls que afecten també la llet de búfala, de vaca i derivats làctics del nord i del centre d'Itàlia.

Aquestes prohibicions arriben després que la Fiscalia de Nàpols va obrir la setmana passada una investigació contra 109 persones en haver detectat llet contaminada en diverses formatgeries de la regió. Les autoritats judicials van decidir precintar 80 granges de búfala, que proporcionen llet a 29 formatgeries, en un cas obert a partir d'una investigació de clans mafiosos de la Camorra napolitana.

La principal organització agrícola italiana, Coldiretti, considera que la contaminació només afectaria una petita part de la producció i exigeix una acció diplomàtica immediata per superar els bloquejos a la importació que amenacen amb provocar un efecte dòmino sobre les vendes a l'exterior. El consorci de la mozarella de búfala ha engegat una campanya per defensar la qualitat dels seus productes i informar que els seus associats no estan implicats en la investigació judicial.

De moment, el Ministeri de Sanitat italià s'ha reunit per avaluar com es pot solucionar la suspensió d'importacions de mozzarella de búfala en alguns països. El ministre italià d'Agricultura, Paolo de Castro, per la seva part, ha afirmat que les mesures que s'han pres al Japó i a Corea del Sud podrien tenir un important impacte econòmic.

Itàlia produeix anualment prop de 35.000 tones de mozzarella amb denominació d'origen protegida que genera una facturació de 300 milions d'euros i 20.000 llocs de treball. El 16% de la mozzarella amb denominació d'origen protegida es dirigeix a l'exportació.

Anar al contingut