Madrid

José Antonio Alonso i Carmela Silva seran els portaveus socialistes al Congrés i al Senat

L'organització del grup parlamentari socialista per a la pròxima legislatura ja s'ha començat a perfilar. El fins ara ministre de Defensa, José Antonio Alonso, serà el portaveu al Congrés. Substituirà Diego López Garrido, qui ha confirmat que serà el nou secretari d'Estat per la UE. El PSOE proposarà oficialment José Bono per ocupar la presidència del Congrés dels Diputats i Teresa Cunillera per a la vicepresidència primera. Al Senat, el català Isidre Molas, de l'Entesa, també serà proposat per a una vicepresidència. La portaveu al Senat serà la senadora gallega Carmela Silva.

Actualitzat

Zapatero ha col·locat un home de la seva absoluta confiança al capdavant del Grup Parlamentari Socialista per afrontar una legislatura que pot ser complicada. El fins ara ministre de Defensa i antic titular d'Interior, José Antonio Alonso, és amic personal del líder socialista -són tots dos de Lleó- i encapçala la llista socialista d'aquesta província, tot i que no és militant del PSOE. Zapatero hi descarregarà el pes d'assegurar els pròxims anys l'estabilitat de l'executiu, alhora que considera que el seu tarannà pot facilitar les relacions amb el PP per negociar les qüestions institucionals pendents. La sortida d'Alonso del govern deixa oberta la porta perquè la dirigent del PSC, Carme Chacón, pugui passar a ser ministra portaveu del nou executiu. Hi ha rumors que Zapatero li podria oferir un ministeri de més alt nivell com el d'Afers Socials.

El fins ara portaveu del grup socialista a la cambra baixa, Diego López Garrido, ha confirmat que ocuparà la secretaria d'Estat per la Unió Europea, en una etapa molt important perquè el 2010 Espanya n'assumirà la presidència de torn. També s'han fet públics altres noms: Ramón Jáuregui serà el número dos del partit a la cambra baixa i Javier Barrero i María Soledad Pérez optaran a les secretaries de la mesa.

La direcció socialista ha ratificat la candidatura de José Bono per a la presidència del Congrés i de la diputada del PSC Teresa Cunillera com a vicepresidenta primera. Per al Senat, el PSOE manté la proposta de Javier Rojo per a la presidència i ha designat com a portaveu la senadora gallega Carmela Silva. Silva era fins ara responsable d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vigo i és la mare del jugador del planter del Barça Iago Falqué. A la cambra alta, el català Isidre Molas, de l'Entesa, també serà proposat per a una vicepresidència.

El número dos del PSOE, José Blanco, comença aquest dimarts amb el portaveu de CiU, Duran i Lleida, les converses per a la negociació de la investidura de Zapatero, un diàleg que no té cap limitació. El PSOE espera que, per coherència, el PP s'abstingui en la sessió d'investidura de Zapatero, com havia suggerit Mariano Rajoy.

A les eleccions generals del 9 de març, el PSOE va obtenir 169 escons al Congrés dels Diputats i, per tant, necessita pactar amb altres forces polítiques la constitució de les Corts, prevista per l'1 d'abril, així com la investidura de Zapatero com a president del govern. El president del PNB, Iñigo Urkullu, s'ha mostrat obert a un pacte de governabilitat vinculat al fet que els socialistes atenguin "qüestions clau" per a l'autogovern basc. Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha declarat trobar-se a l'espera dels plantejaments per part dels socialistes.

Novetats al govern

José Luis Rodríguez Zapatero està dissenyant la composició del nou govern i sembla que mantindrà alguns noms clau. Segons publica el diari "El País", la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, mantindran el càrrec.

El rotatiu avança que es crearà un nou ministeri per a la Investigació i el Desenvolupament i hi haurà un departament especialitzat en el canvi climàtic que s'afegirà al Ministeri de Medi Ambient. Pel que fa a Treball i Afers Socials, encara no se sap si es mantindrà en un sol ministeri o es dividirà.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut