Barcelona

Trànsit controlarà l'excés de velocitat sense radar

El Servei Català de Trànsit aplicarà a partir del juny un nou sistema per al control de l'excés de velocitat que es basa en el càlcul de la velocitat mitjana d'un vehicle. Aquest dispositiu s'instal·larà de forma experimental al túnel de Vielha i, de moment, no es multarà els vehicles que sobrepassin el límit legal de velocitat en aquest tram de cinc quilòmetres. Així ho publica l'edició d'El Periódico de Catalunya.

Actualitzat
Amb aquest nou dispositiu, Trànsit vol acabar amb les frenades brusques que fan els cotxes quan troben un radar, frenades que suposen un risc per als altres conductors.

El funcionament d'aquest sistema és de física elemental: unes càmeres fotogràfiques, amb sistema de detecció de matrícules i equipades amb un rellotge, envien les dades a un ordinador central que calcula el temps de recorregut de cada vehicle i la seva velocitat mitjana. En el cas del túnel de Vielha, sabent el temps que ha trigat un cotxe a travessar els seus cinc quilòmetres es pot saber la seva velocitat mitjana. De moment, Trànsit no té intenció de sancionar els vehicles que superin els 80 quilòmetres per hora, tot i que instal·larà un gran plafó a la sortida del túnel que mostrarà la matrícula dels infractors.

Actualment, els sistemes de detecció de velocitat de la nostra xarxa viària es basen en radars fixos la ubicació dels quals tothom pot conèixer, ja que és una informació pública. A més a més, l'avenç de la tecnologia facilita l'accés de molts conductors a sistemes de detecció de radars. Tot això fa que molts vehicles puguin excedir la velocitat impunement en determinats punts i adequar-la a la normativa on hi ha controls. Amb aquest nou sistema plantejat per Trànsit això no seria possible, ja que la velocitat mitjana es calcula per a tot el recorregut. El problema que té el dispositiu és que perquè sigui fiable només es pot fer en trams inferiors als 10 quilòmetres.

Després del túnel de Vielha, aquest sistema, que funciona a Àustria des de fa cinc  anys, també s'aplicarà als túnels del Cadí i del Bruc.
Anar al contingut