Calahorra

Esclata un cotxe bomba en una caserna de la Guàrdia Civil a Calahorra després d'un avís en nom d'ETA

Un cotxe bomba ha esclatat a Calahorra darrere de la caserna de la Guàrdia Civil. L'explosió ha tingut lloc a les dues del migdia. Mitja hora abans, a dos quarts de dues, l'associació d'ajuda en carretera DYA, de Biscaia, rebia una trucada en nom d'ETA avisant que a les dues explotaria un artefacte en un cotxe al darrere de la caserna, i donant detalls del model, el color i la marca del vehicle. El quarter ha estat desallotjat i per això l'explosió no ha causat víctimes. Quinze persones, entre elles un guàrdia civil, han estat ateses per petits talls de vidres. Els Tedax, els equips de desactivació d'explosius, que havien acordonat la zona com a mesura de precaució, han descartat la possibilitat d'un segon artefacte a la zona.

Actualitzat

El cotxe bomba, un Honda Civic de color blau, era al carrer Gallarza de Calahorra, darrere de la caserna per on feia molt poca estona havia passat la processó de Divendres Sant. El vehicle ha esclatat cap a les dues del migdia quan la zona ja havia estat desallotjada després que l'associació d'ajuda en carretera DYA de Biscaia ha rebut una trucada d'avís en nom d'ETA.

L'explosió ha causat importants danys materials en diversos edificis i vehicles aparcats a la zona, però no ha provocat cap víctima. Només un guàrdia civil ha hagut de ser atès per una contusió, i l'Hospital Fundación de Calahorra ha informat que s'han atès quinze persones de petites ferides, la majoria per talls de vidres, però que cap ha necessitat ser ingressada.

Troben els propietaris del vehicle

Pel que fa a la parella propietària del vehicle, agents de l'Ertzaintza l'han trobat en una zona de muntanya a la serra de Toloño, que separa Àlaba de La Rioja. Els presumptes autors de l'atemptat els han assaltat a punta de pistola a la zona de Peñacerrada, a gairebé 100 quilòmetres de Calahorra, unes hores abans de l'atemptat.

La parella estava lligada i emmordassada fins que els agents de la policia autonòmica els han trobat i els han alliberat. Els agents investiguen les circumstàncies del robatori.

Importants danys a dos edificis

A l'espera dels informes tècnics dels bombers, almenys dos dels edificis pròxims a la caserna, on viuen una quarantena de persones, tenen importants danys. En previsió que alguns veïns no puguin tornar a casa seva, l'ajuntament ha previst un dispositiu per habilitar els dos albergs de la ciutat, amb capacitat per a 65 persones.

Pel que fa a la caserna, un edifici molt antic, serà enderrocada i substituïda per una de nova que estan construint i les setze persones que hi residien rebran un allotjament temporal en instal·lacions municipals.

La mateixa caserna ja va viure un atemptat semblant el 1983. Llavors, com ara, un cotxe bomba va esclatar sense causar víctimes. El vehicle va explotar a la façana del quarter que dóna al carrer Dos de Maig.

Aquesta és la primera acció d'ETA després de les eleccions generals i de l'atemptat mortal contra l'exregidor socialista Isaías Carrasco, de Mondragón. Dimecres, en una zona boscosa de Ciudad Real, es va trobar material explosiu de la banda terrorista que, segons la Guàrdia Civil, podria ser d'abans de la treva del 2006, i es descartava un atemptat imminent a la zona.

Concentració silenciosa davant l'Ajuntament

Més d'un miler de persones s'han concentrat divendres al vespre davant de l'Ajuntament de Calahorra per mostrar el seu rebuig a l'atemptat. Els assistents han guardat cinc minuts de silenci i l'alcalde de la localitat, Javier Pagola, ha llegit un manifest per condemnar enèrgicament l'atemptat, que, ha dit, "ha volgut trencar la pau d'aquest municipi".

Anar al contingut