Sant Joan Despí

Xavier Graset al xat del 3cat24.cat: "La ràdio té un verí que enganxa"

El periodista Xavier Graset, director del programa "L'Oracle" de Catalunya Ràdio, ha estat amb els usuaris del 3cat24.cat a través d'un xat en què s'ha parlat de la informació, del teatre, de l'espectacle, de llibres i, sobretot, del sentit de l'humor. Graset havia treballat per la productora El Terrat, coincidint amb l'Andreu Buenafuente, i té un bon record d'aquella etapa. En la seva trajectòria professional destaquen també programes de televisió i ràdio combinant l'actualitat informativa amb l'humor i la crítica.

Actualitzat
En un ambient relaxat i distès -previ a l'inici de les vacances de Setmana Santa- el periodista Xavier Graset ha atès les consultes dels usuaris del 3cat24 connectats en directe al xat. Una webcam anava mostrant, a través de "streaming" (vídeo en directe), la imatge d'en Graset teclejant les respostes als participants.

Durant la primera part ha fet un repàs d'etapes anteriors amb programes de ràdio com "El món s'acaba" que estava molt lligat a l'actualitat i d'ara, com "L'Oracle", "on es prioritza més el personatge convidat, destacar un llibre o una obra de teatre". Sobre la seva vocació -després de tants anys i programes radiofònics- el periodista ha dit que "la ràdio té un verí que quan el tastes ja no el pots deixar". També ha predit que amb tota la revolució tecnològica que s'acosta, la ràdio i internet seran un binomi.

No han faltat referències i consultes a la seva època de delegat de Catalunya Ràdio a Madrid i a la manera com veuen els catalans des de la capital. "Eren els darrers anys de Felipe González al poder. Hi havia una certa manera de fer periodisme, un pèl estranya, la dels confidencials i dels informes. El periodisme va ser, descaradament, una eina política per enderrocar o fer pujar un govern". Arran de la seva etapa a Madrid, l'usuari Oriol l'ha plantejat si el "fet diferencial" amb la resta de l'Estat s'ha eixamplat o bé s'ha escurçat? Graset opina que "en els darrers anys, amb tot el tema de l'Estatut, hi hem perdut bous i no se si perdrem les esquelles. És curiós però encara domina en el pensament mediàtic una visió uniformadora que no s'ajusta gaire al teòric model autonòmic".

Anna l'ha preguntat si s'estima més fer de periodista, comunicador o d'humorista. "M'estimo, sobretot, comunicar i fer-ho bé, que és prou difícil. Tot i que sempre, pel meu tarannà, m'agrada afegir-hi un toc d'humor". I d'aquí s'ha saltat a la seva faceta artística, especialment ara que en Graset està representant a Reus "El mort". Sobre si es veu dirigint una obra de teatre ha respost que "ja em costa prou acceptar ser dirigit per posar-m'hi a fer-ho jo". El periodista també ha recordat un dels pitjors moments de la seva trajectòria professional arran de la consulta de l'usuari ISaura: "Un moment dur va ser a l'Argentina, que vaig haver de cobrir la revolta del pa i em vaig veure al mig d'una batuda policial amb trets i tot".

Per últim, Tonetbonet, coneixent l'afició a la cuina d'en Graset, l'ha preguntat què li cuinaria a Carod, Puigcercós i a Carretero. "Bona, aquesta! Al Carod li hauríem de fer galeres perquè a Cambrils (el seu poble) fa la setmana de la cuina de la galera. Al Puigcercós (que és del Ripollès) un trinxat i, al Carretero, que és del rRagrupament, un plat d'escudella que reagrupa tot allò que sobra".

El xat es pot llegir clicant sobre aquest enllaç que us portarà a la transcripció íntegra del diàleg entre Xavier Graset i els usuaris connectats en directe a la pàgina del 3cat24.cat.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut