Horta de Sant Joan

Els veïns d'Horta de Sant Joan diuen "no" a la instal·lació d'un parc eòlic en una consulta popular

Els veïns d'Horta de Sant Joan no volen que es construeixi el parc eòlic dels Pesells, tot i que ja està aprovat per la Generalitat. Un 80% dels habitants del municipi han anat a votar i per una amplíssima majoria han dit "no" a aquest projecte. L'Ajuntament ha estat obert des de les nou del matí i fins a les set de la tarda perquè els habitants participessin en el referèndum, polèmic perquè, tot i que el parc suposa beneficis econòmics per al poble, també suposa un fort impacte mediambiental. Tant l'oposició com la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta s'han mostrat en tot moment contraris a la nova instal·lació i, a més, consideren que el referèndum s'ha convocat amb massa poc temps, i que coaccionava la població a votar a favor del parc.

Actualitzat
El miler de veïns d'Horta de Sant Joan amb dret a vot han tingut aquest diumenge una nova cita amb les urnes. Aquest cop, però, no se'ls demanava que escullissin cap partit polític sinó si volen o no que s'instal·li un parc eòlic en territori municipal. Finalment, el "no" ha estat l'opció més votada i amb diferència pel 80% dels veïns que han secundat la consulta. El "no" ha guanyat amb 630 vots enfront dels 160 que ha aconseguit el "sí". L'alcalde ja va dir que assumiria la decisió dels veïns i que intentaria aturar el projecte si la majoria del poble no hi donava suport.

La presència de molins de vent a l'hortizó de Catalunya serà cada cop més habitual però la seva instal·lació no deixa de tenir un impacte en el territori que provoca resistències i controvèrsies locals. És el cas del parc dels Pesells. L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan ha decidit consultar la gent del poble amb un referèndum envoltat de polèmica.

La Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta, contraria al projecte eòlic dels Pesells, ha acusat l'ajuntament d'actuar en connivència amb l'empresa promotora i d'impulsar una consulta amb poca transparència, sense oferir informació als veïns.

També critiquen com l'equip de govern ha formulat la pregunta, vinculant el suport o el rebuig al parc eòlic amb els beneficis econòmics que pot reportar al municipi. De fet, l'alcalde havia enviat una carta a casa de tots els veïns on deia que acceptaria el resultat que sorgís de la consulta seguit, però, d'un toc d'alerta davant les conseqüències negatives que dir no al parc podria suposar per a la població. I és que segons ell tots els veïns haurien d'assumir la suma de diners que suposaria indemnitzar l'empresa promotora, amb qui el consistori té firmat un conveni, si finalment no es fa el projecte.

L'alcalde d'Horta, el representant de CiU Àngel Farràs, ha rebutjat les crítiques dels opositors al parc. Els acusa de demagogs, assegura que l'ajuntament ha posat a disposició dels veïns tota la informació que ha calgut i que el consistori té les portes obertes a tots aquells que vulguin més informació i nega que l'equip de govern sigui partidari del parc.

Un model en expansió


Reduir la dependència energètica de combustibles fòssils i contaminants, com el petroli, és un dels principals objectius del Pla de l'Energia de Catalunya, que orienta la política energètica de la Generalitat fins al 2015. Per això s'ha previst un gran impuls a les fonts d'energia renovables. L'eòlica compta actualment amb 14 parcs en funcionament, sobretot a les comarques de Tarragona. Però aquest nombre farà un salt espectacular els pròxims anys, perquè ja n'hi ha una cinquantena més d'autoritzats distribuïts per comarques com l'Anoia, la Segarra o l'Alt Empordà. La meitat de les noves instal·lacions es concentraran a les comarques de Tarragona.

El dels Pesells és un d'aquests parcs projectats. Hauria de constar de 16 aerogeneradors que permetrien crear 50 megawatts de potència. El parc està aprovat per la Generalitat però encara no disposa de llicència d'obres municipal. La Plataforma en Defensa de la Terra Alta s'oposa al model eòlic de la comarca perquè el consideren massiu. En tot cas, reclamen que la implantació es faci respectant els valors naturals i culturals del territori.
Anar al contingut