Barcelona

El preu del gasoil supera per primera vegada el de la gasolina

El preu del gasoil està pels núvols, tant, que fins i tot ha superat la benzina. Aquest dimarts, s'ha pagat 3 cèntims més car que la gasolina sense plom de 95 octans. El sector dels carburants explica la tendència alcista per l'increment del parc de vehicles dièsel i pels màxims històrics que està marcant el barril de cru als mercats internacionals. En aquesta mateixa jornada, el barril de Texas ha superat els 109 dòlars, i el de Brent, el de referència a Europa, els 105. A més, l'euro es cotitza per primera vegada per sobre dels 1,55 dòlars.

Actualitzat

La idea que el gasoil és més barat, que empenyia molts consumidors a comprar vehicles dièsel, s'ha anat esvaint els últims mesos. A molts, l'únic consol que els queda és que el cotxe de gasoil consumeix menys, tot i que omplir el dipòsit ara sigui més car que mai.

A principis del 2007, un litre de gasolina valia 96 cèntims d'euro, contra els prop de 91 del gasoil. Tots dos carburants s'han anat encarint, però el gasoil ho ha fet a un ritme més alt. En un any, ha augmentat un 28%, fins a situar-se 3 cèntims per sobre de la sense plom de 95 octans.

El gasoil representa el 70% del consum de carburants dels particulars, un percentatge que la indústria petrolera d'aquí no pot assumir. Se'n refina poc, cosa que obliga a importar-ne d'altres països, i tot plegat repercuteix en el preu final. Fins ara, a més, la fiscalitat més baixa ha afavorit el consum d'aquest combustible. La tendència pels pròxims mesos és que el preu dels carburants continuï pujant fins a l'estiu "com a mínim", segons l'Agrupació Espanyola de Venedors al detall de Carburants i Combustibles.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut