Pròxim Orient

Vuit morts i una desena de ferits en un atac en una escola talmúdica a Jerusalem

El terrorisme palestí ha colpejat aquest dijous al vespre la ciutat de Jerusalem. Un atac en una ieixivà, una escola religiosa jueva, ha deixat vuit morts i diversos ferits en un barri dels afores de Jerusalem. Un home, presumptament palestí, ha entrat al centre i hi ha hagut un tiroteig a conseqüència del qual han mort vuit alumnes. L'agressor, que portava un cinturó d'explosius que no ha arribat a esclatar, l'hauria abatut un policia que vivia a prop.

Actualitzat
Després de cinc anys sense cap atemptat terrorista a Jerusalem, la violència ha tornat a la ciutat. Vuit persones han mort tirotejades en una escola religiosa, una ieixivà, d'un barri dels afores de la ciutat. Segons la policia israeliana, un palestí ha entrat a l'escola armat i hi ha hagut un intercanvi de trets en el qual han mort vuit israelians i deu més han quedat ferits. L'atacant ha estat abatut per un agent de policia que vivia a prop.

En un principi, la policia havia dit que els atacants havien estat dos. Al lloc dels fets s'hi ha trobat un cinturó d'explosius que no ha esclatat. Un grup desconegut fins ara, "Les Brigades dels Homes Lliures de Galilea", han reivindicat l'atemptat, segons la televisió libanesa de Hezbollah. Al voltant de l'escola religiosa, una de les més històriques de la ciutat, s'hi ha congregat una multitud de gent que ha començat a cridar consignes contra els àrabs.

Alhora, l'atemptat ha provocat mostres d'alegria al camp de refugiats de Jabalya, al nord de Gaza, d'on eren la majoria dels 120 palestins morts per l'exèrcit israelià en l'ofensiva d'aquesta setmana. Gairebé paral·lelament, l'aviació israeliana ha matat quatre milicians al sud de la Franja de Gaza. Un altre militant i un soldat israelià han mort en dos altres enfrontaments a la zona.

Les primeres reaccions a l'atac ja han arribat. El govern israelià ha dit que els extremistes volen matar les possibilitats de pau. El president palestí, Mahmud Abbas, ha condemant l'atemptat. A la Franja de Gaza, en canvi, el govern de Hamas l'ha qualificat d'acte heroic.

El Consell de Seguretat de l'ONU, ha estat incapaç d'arribar a un acord de comdemna dels fets pel bloqueig de Líbia.

Escalada de violència

Des de la fi de la segona Intifada, al febrer de 2005, no s'havia comès un atemptat a Israel amb una xifra de víctimes tan elevada. Ens hem de remuntar al 31 d'agost del 2004, quan dos suïcides van fer explotar -amb poc temps de diferència- dos autobusos prop de l'estació central de Beer Sheva. El balanç va ser llavors de 16 morts, més els dos suïcides i uns noranta de ferits. En aquella ocasió, l'atemptat el va reivindicar Hamas com una revenja per la mort dels seus dos principals líders espirituals a mans de l'exèrcit israelià.

A Jerusalem, els últims atemptats amb més víctimes també van ser el 2004, enmig de la segona Intifada. Al gener, un suïcida membre de les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa va fer esclatar un autobús quan passava prop de la residència del llavors primer ministre, Ariel Sharon. Aquest atemptat suïcida va causar la mort a 11 persones i una quarantena de ferits. També a Jerusalem, un mes després, les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa es van atribuir l'explosió d'un autobús que circulava per la ciutat, que va causar la mort a vuit persones.

Policia en alerta

La policia israeliana està en estat d'alerta reforçada, sobretot a Jerusalem, arran de l'atemptat. Les forces de seguretat han justificat la mesura per por de noves accions armades i també d'actes de venjança d'extremistes jueus. La policia està prohibint l'accés als fidels musulmans de menys de 45 anys a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, en la principal jornada de pregàries.
Anar al contingut