Barcelona

L'incident en una catenària i la vaga de busos tornen a complicar la mobilitat

La tercera jornada de vaga d'autobusos de Barcelona ha trobat un nou "aliat" per complicar la mobilitat a l'àrea de la capital catalana. El motiu dels problemes ha estat la caiguda d'un cable de mitjana tensió sobre una catenària, a Montcada i Reixac, que ha provocat un petit incendi i talls a les línies 3, 4 i 7 de Rodalies Renfe des de les dotze del migdia, i retards que s'han mantingut durant la tarda. L'incident també ha obligat a tallar l'autopista C-33 de manera preventiva, mentre es retirava el cable danyat, i ha deixat sense llum uns 500 abonats del districte barceloní de Nou Barris.

Actualitzat

La incidència ha estat un efecte dominó que, segons FECSA i els experts consultats per Catalunya Ràdio, no és del tot inusual. Una excavadora d'unes obres a Montcada i Reixac ha tallat el cable i ha provocat una sobretensió que s'ha propagat per la línia fins arribar al cable aeri, que s'ha trencat per escalfament. Ha estat en un punt entre les estacions de Sant Andreu Arenal i Montcada Bifurcació. L'incident ha agafat magnitud perquè aquest cable és el que passa per sobre de la catenària, amb tots els problemes que això provoca.

Les línies de Rodalies Renfe que s'han vist afectades han estat la C-3, que va de l'Hospitalet a Vic; la C-4, que cobreix el trajecte entre Sant Vicenç-Vilafranca i Manresa, i la C-7, que va des de l'Hospitalet fins a Martorell. Molts passatgers han optat per baixar a Martorell quan s'han assabentat que els trens es desviaven per fora de Barcelona. La circulació de trens ha quedat interrompuda al migdia i s'ha recuperat a quarts de tres, però els retards s'han mantingut durant la tarda.

L'incident també ha perjudicat una vintena de persones que en el moment de l'apagada eren al Funicular de Montjuïc. El tall en el subministrament ha interromput el servei a la meitat del recorregut i quan els passatgers eren a dins. Immediatament s'han activat els mecanismes d'emergència i treballadors del funicular han evacuat els passatgers sense que ningú prengués mal.

Els Mossos d'Esquadra han tallat per precaució el trànsit a l'autopista C-33 mentre operaris de Fecsa-Endesa tallaven la meitat del cable que penjava de la torre elèctrica després que l'altra meitat caigués i provoqués talls de subministrament i del servei de trens de Rodalies.

Desafiant el fort vent, un operari, amb un arnès i diverses cordes i mosquetons de seguretat, s'ha enfilat dalt de la torre d'alta tensió per atreure, primer, el cable afectat i després deixar-lo anar. A pocs metres de distància, al costat de la gasolinera que hi ha al començament de la C-17, una grua de grans dimensions que utilitzen normalment els operaris de Fecsa per pujar a les torres no ha pogut ser usada en aquesta ocasió, ja que la zona de terreny on s'ha produït la incidència la feia totalment impracticable.

Tot plegat ha coincidit amb el tercer dia de vaga d'autobusos a Barcelona, en què no hi ha hagut incidents a les cotxeres. TMB, però, ha informat d'actes de sabotatges a disset vehicles. Al matí, els treballadors s'han manifestat pel centre de Barcelona i han anat fins a l'hotel de l'Eixample on la candidata socialista, Carme Chacón, havia de fer un acte electoral. Chacón hi ha hagut d'entrar per la porta del darrere.

Davant el manteniment de l'aturada, la Generalitat ha decidit que no intervindrà en el conflicte i que no emetrà cap laude d'obligat compliment. El govern argumenta que les discrepàncies s'han de resoldre amb el diàleg entre empresa i treballadors. La CGT i l'Actub, els dos sindicats convocants, es volen reunir aquest dijous amb TMB, però l'empresa ja ha dit que no anirà a cap reunió fins que es desconvoquin les aturades.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut