Eleccions generals 2008

Retrets a cinc bandes en el debat electoral de TV3

No ha estat un tots contra un, sinó un creuament constant de retrets a cinc bandes. El debat electoral de TV3, l'únic amb els caps de llista catalans per a les eleccions generals del 9 de març, ha posat sobre la taula temes com habitatge, immigració i la nova llei de la dependència. Han estat, potser, els capítols que han generat més foc creuat. PSOE i PP han buscat la bipolarització en el debat de polítiques econòmiques. Duran, Ridao i Herrera han mirat de fer forat amb les seves propostes.

Actualitzat
La campanya electoral ha passat aquest divendres per TV3. Televisió de Catalunya ha acollit l'únic debat televisat entre els caps de llista dels cinc partits catalans amb representació al Congrés. La primera intervenció de cada candidat ha estat per explicar què n'esperen del 9-M. La candidata del PSC, Carme Chacón, defensa amb convicció Rodríguez Zapatero, amb tanta convicció com la que la portarà a trencar, si convé, la disciplina del vot. El cap de llista de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha tancat una mica més la porta a pactar amb el PP perquè, diu, no és el mateix partit que el del pacte del Majèstic. Des d'Esquerra, Joan Ridao es veu capacitat per collar Zapatero i al mateix temps defensar la independència: "No és incompatible." El Partit Popular de Dolors Nadal ha defensat, un cop més, que a Catalunya els pares puguin escolaritzar els fills en castellà si així ho desitgen. Però abans que això, vol relegar els socialistes del govern perquè, segons diu, han comès massa errors. El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, vol influir a Madrid, però admet que el PSOE s'alia amb la dreta per a polítiques elèctriques, tot i que troba IU-ICV quan ha d'impulsar polítiques socials.

Polítiques socials


PSC: "Han estat quatre anys de gran benefici social."
CiU: "Les pensions de viudetat s'han d'incrementar fins als 700 euros."
ERC: "Hem de revisar la llei de la dependència."
PPC: "No podem ser la Seguretat Social del món."
ICV-EUiA: "Hem de fer les lleis socials lluny del populisme econòmic."

Les lleis de la dependència i de serveis socials, la immigració i l'habitatge han estat els eixos principals del bloc de polítiques socials. Des del PSC, s'ha destacat el "salt importantíssim" en l'estat del benestar per desfer l'herència del govern anterior, amb un èmfasi especial en habitatge. CiU, en canvi, ha criticat el govern socialista per no cedir terrenys a Catalunya i ha declarat "sentir vergonya aliena de la llei de la dependència". En aquest sentit, ERC proposa revisar el text, perquè tot i que és una "llei icona de les esquerres" està mal finançada. El PPC ha centrat el debat en matèria d'immigració, i ha afirmat que la millor política social és tenir una immigració legal, més control de les fronteres i posar fi a les regularitzacions massives. Unes propostes que no han caigut molt bé a ICV-EUiA, que ha recordat la problemàtica dels emigrants espanyols i ha advocat per posar fi a la política social basada en els xecs.

Polítiques econòmiques

CiU: "CiU és la marca segura per resoldre situacions econòmiques complicades."
ERC: "El mercat espanyol només representa un dos per mil, i hem de portar la internacionalització per a les empreses catalanes."
PP: "Un litre de llet val més que un litre de benzina governant Zapatero."
ICV-EUiA: "Espanya ha crescut molt, però s'ha repartit molt poc."
PSC: "El PP ens va portar a la guerra de l'Iraq dient que abaixaria el preu del petroli."

La recepta econòmica que han proposat pràcticament tots els partits es basa a generar més riquesa per poder incidir en més polítiques socials i, per aconseguir-ho, plantegen diverses reduccions d'impostos. Només ICV-EUiA es desmarca d'aquest plantejament, argumentant que Espanya ha crescut prou els últims anys, però, en canvi, aquesta riquesa no s'ha traduït en més igualtat.

Reptes de futur


ERC: "El problema de Catalunya és que ha de fer front a un model radial i centralista."
PP: "Les grans infraestructures que s'estan duent a terme són projectes del PP."
ICV-EUiA: "En aquest país s'ha invertit poc i malament."
PSC: "Estem en un moment objectivament històric en inversions de l'Estat a Catalunya."
CiU: "Les inversions no han estat mai millors per a Catalunya que quan CiU ha estat decisiva."

Els representants dels cinc partits polítics presents al debat han aprofitat el bloc destinat als reptes de futur bàsicament a entrecreuar retrets en matèria d'infraestructures. Des del PSC, Carme Chacón ha contraposat els 34.500 milions d'euros que s'invertiran a Catalunya en els pròxims 7 anys al "fre" que –assegura- suposaria un triomf de Mariano Rajoy. Des d'ERC, Joan Ridao ha exigit que s'executin les inversions previstes i també ha plantejat la immigració com un dels reptes de futur. També Josep Antoni Duran Lleida ha incidit en aquesta qüestió, així com en la seguretat ciutadana, l'educació i les polítiques familiars. Per part del PP, Dolors Nadal ha fixat l'educació i la recerca com a prioritats de la legislatura. Finalment, Joan Herrera ha parlat de canvi de model energètic i de canvi climàtic.

Relació entre Catalunya i Espanya


PPC: "Espanya és present i, sobretot, futur per a Catalunya."
ICV-EUiA: "No ens val l'Espanya plurinacional que ha acabat en ‘gobierno de España.'"
PSC: "Hem aconseguit reformar l'Estatut, ara toca desplegar-lo i només pot frenar-ho el PP."
CiU:"Aquesta legislatura PP i PSOE s'han posat d'acord per negar-nos el que els ha convingut."
ERC: "Hem de tenir estat propi, bàsicament, per poder viure millor."

El desplegament de l'Estatut i la negociació d'un nou model de finançament han estat dos dels eixos del bloc "Relació Catalunya-Espanya". CiU considera imprescindible que Catalunya "no quedi òrfena" d'una força política "que no estigui lligada" i posa com a exemple que el PSC no té grup propi al Congrés. La candidata socialista ha replicat que CiU està "desorientada" sobre el que vol després de les eleccions i que "només el PSOE" pot garantir que es desenvoluparà l'Estatut. ERC ha proposat un gran acord entre els partits catalanistes per negociar junts el model de finançament. El PPC ha remarcat que "el que interessa als ciutadans" és parlar del fracàs escolar i la immigració. I ICV-EUiA s'ha presentat com l'opció "catalanista i d'esquerres" que pot pressionar el PSOE per avançar cap a l'Espanya plurinacional.

"Voteu-me"

El debat l'ha tancat, després de dues hores, la tradicional petició de vot dels candidats. Joan Herrera (ICV-EUiA) ha estat el primer i ha advertit que hi ha en joc girar a l'esquerra o a la dreta. S'ha erigit com a garantia de les polítiques d'esquerra i per evitar canvis de samarreta dels socialistes. La candidata del PP, Dolors Nadal, ha plantejat als espectadors que es preguntin si estan millor ara que fa quatre anys i els ha promès polítiques fetes amb el cap i amb el cor pensant en la gent de la Catalunya real. Joan Ridao, d'Esquerra, ha recordat la manifestació de l'1 de desembre pel dret a decidir per assegurar que el seu partit n'ha pres bona nota. Ha dit que votar-lo és el més útil per defensar un nou finançament i millors infraestructures. El candidat de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, no ha demanat el vot d'aquells que volen anar en contra d'algú, sinó que vol el vot de la il·lusió perquè es torni a respectar Catalunya. Duran recorda que quan CiU ha estat decisiva, Catalunya hi ha sortit guanyant. Finalment, la socialista Carme Chacón ha advertit que el 9-M hi ha en joc Zapatero o Rajoy. Si guanya un "govern amic de Catalunya" s'afavorirà un nou finançament i també el desplegament de l'Estatut.
Anar al contingut