Barcelona

El CEO preveu una participació inferior al 60% a dues setmanes de les eleccions generals

El Centre d'Estudis d'Opinió preveu una baixa participació de l'electorat català el 9 de març. Amb dades del gener, menys del 60% de l'electorat declarava que tenia intenció d'anar a votar. Una altra dada significativa és l'índex de satisfacció política, que és el més baix de la història del CEO. El pessimisme sobre la situació econòmica, que ha empitjorat per un 52% dels enquestats, i la baixa valoració dels polítics són les causes d'aquesta caiguda en picat. L'electorat més insatisfet és el del PP, seguit del de CiU i el d'ERC.

Actualitzat
Només el 58,9% dels catalans té decidit anar a votar en les eleccions del 9 de març, segons indica un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. El sondeig, que s'ha elaborat a partir de 2.000 entrevistes realitzades entre el 21 i el 30 de gener, reflecteix també un important descens de l'índex de satisfacció política, fins al nivell més baix aconseguit en la història d'aquest organisme, el juny del 2005, i se situa a menys 1,39 punts.

Segons aquestes dades, al gener hi havia un 63,4% de catalans insatisfets davant d'un 36,6% que declaraven estar satisfets amb la política, mentre que al novembre els insatisfets eren el 60,9% i els satisfets, el 39,1%. El mateix sondeig indica que l'augment de la "insatisfacció" política és tant "conjuntural" com "estructural", i segons el director del CEO, Gabriel Colomé, es deu fonamentalment a motivacions econòmiques.

El nombre de ciutadans "desvinculats insatisfets" de l'activitat política creix del 38,3% del novembre al 42,5% actual, mentre que en consonància, els "integrats satisfets" passen del 25,1% al 14,8%. En extrapolar aquestes dades amb el record de vot en les anteriors eleccions generals, el sondeig indica que és l'electorat del PP el que acumula més "desvinculats insatisfets" (70,6%), seguit de CiU (61%), ERC (47,4%), PSC (31,5%) i ICV-EUiA (22,7%).

Colomé ha precisat, no obstant això, que la "insatisfacció" i la "desvinculació" no es tradueix necessàriament en abstenció o en un canvi del sentit del vot, perquè en "recordar" els perfils participatius de les eleccions del 2004, s'observa que el PP té un electorat "participatiu" (74,9%), només superat pel de CiU i el d'ICV-EUiA (amb un 76% cada formació). En canvi, per "record de vot" del 2004, ERC és el partit que té el seu electorat menys disposat a participar (66,5%), seguit del PSC (71,1%).
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut