Pristina

La UE nomena el cap de la missió de pau a Kosovo enmig de les mostres de rebuig de Rússia i Sèrbia

Continuen els moviments entorn de la recentment declarada independència de Kosovo. La missió civil que la Unió Europea desplegarà a l'exprovíncia en les pròximes hores ja té líder, es tracta de l'holandès Pieter Feith. El nomenament coincideix amb les crítiques llançades per Rússia contra la missió, que considera que no té fonament legal. Sèrbia, per la seva banda, ha avisat que no acceptarà que Kosovo entri a formar part d'organismes internacionals. Però no tot són mostres de rebuig. Alemanya s'ha sumat als països que ja han fet oficial el seu reconeixement del nou estat.

Actualitzat

Kosovo continua fent passos com un estat independent. Després de rebre aquest dimarts el cap de la diplomàcia europea, l'espanyol Javier Solana, que va voler destacar la unió de la UE davant el nou estatus de l'exprovíncia, aquest dijous ha estat nomenat el cap de la missió civil, que ha de garantir l'estabilitat de la zona i tutelar la nova independència. L'holandès Pieter Feith ha assumit el lideratge de la missió, que la Unió Europea desplegarà les pròximes setmanes.

Rússia i Sèrbia mantenen l'oposició frontal

Prèviament, Rússia ja ha carregat contra el mandat d'aquesta missió al país balcànic. La diplomàcia de Moscou considera que l'operatiu no té cap fonament legal i que la UE, amb el seu suport a la declaració d'independència, contribueix al separatisme i a la inestabilitat. A més, el portaveu rus ha afegit que, en deixar en mans de cada estat la qüestió de Kosovo, ha provocat una cadena de reconeixements "il·legals".

Rússia, doncs, juntament amb Sèrbia, continua encapçalant el rebuig de la proclamació de Kosovo. Belgrad ha avisat que no pensa acceptar l'entrada de Kosovo en l'OSCE o altres organismes internacionals, especialment en aquells en què tingui capacitat de veto. El ministre d'Exterior serbi ha demanat a l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa que condemni la proclamació de la seva exprovíncia.

Això, després que aquest dimarts, un miler de radicals serbis van incendiar dos controls de la frontera entre entre Kosovo i Sèrbia, i la policia kosovar i les forces de l'OTAN van haver d'actuar. És el primer cop que l'aliança intervé des que va assumir la seguretat del país, fa nou anys.

Alemanya suma un altre reconeixement

A l'altra cara de moneda, però, hi ha Alemanya, que ja ha acceptat la declaració d'independència de Kosovo de manera oficial. Ho ha fet un portaveu governamental que ha anunciat, a més, l'obertura de relacions diplomàtiques amb el nou estat. El reconeixement arriba tres dies després de la proclamació i s'ha portat a terme a través d'una carta oficial del president d'Alemanya, Horst Köhler al seu col·lega kosovar, Fatmir Seddiu.

Alemanya se suma, d'aquesta manera, al grup de països que, com els Estats Units, la Gran Bretanya o França, han aprovat la declaració unilateral d'independència de Pristina.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut