Barcelona

El Col·legi d'Enginyers proposa transvasaments de l'Ebre, el Segre i el Roine per pal·liar la sequera

El Col·legi d'Enginyers de Catalunya creu que "no es pot descartar cap possible solució" a la sequera que pateix el país, començant pels transvasaments. L'entitat ha plantejat interconnectar amb aquesta eina els rius Ebre, Segre i Roine amb el sistema d'aigües Ter-Llobregat, que abasteix la major part de la població catalana. Els enginyers han criticat la política hidràulica de la Generalitat, basada en les dessaladores i la recuperació d'aqüífers perquè és "necessària però insuficient". Precisament, aquest dimarts s'ha anunciat la construcció d'una dessalinitzadora a Sant Boi de Llobregat, que entrarà en funcionament l'any que ve.

Actualitzat
El Col·legi d'Enginyers ha carregat contra la política de la Generalitat en la presentació de l'estudi "Aigua: Un fre al desenvolupament?", en què planteja possibles solucions a la situació de sequera. El responsable de l'informe, Josep Alabern, ha subratllat que parlar de transvasaments "no ens ha de fer por, ha de ser una eina més de la política hidràulica". Alabern ha admès que cal analitzar l'impacte que això té sobre els rius d'origen. En el cas del Roine, segons Alabern, només s'utilitza "el 4% del cabal", de manera que un transvassament suposaria "captar un 0,6% addicional".

En el cas de l'Ebre, els enginyers demanen que se superi la "mala imatge" que té aquest transvasament, inclòs al derogat Pla Hidrològic Nacional del PP, i considerar-lo una mesura "necessària i urgent" per garantir la disponibilitat d'aigua a tot el territori català. I al Segre, la interconnexió amb el Ter-Llobregat es podria fer a la meitat del riu, a través del pantà de la Llosa del Cavall o a la desembocadura.

El responsable de l'estudi no s'ha estat de dir que portar aigua en vaixells, com ha proposat el govern, "no és propi d'un país normal". Alabern ha argumentat que la construcció de dessalinitzadores que impulsa l'executiu d'entesa és una mesura "necessària però insuficient". Les declaracions han coincidit amb l'anunci de la Generalitat que ha aprovat la construcció d'una planta dessaladora a Sant Boi que permetrà reutilitzar l'aigua de la depuradora del Baix Llobregat pel reg agrícola. La planta entrarà en servei a mitjans del 2009.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut