Belgrad / Moscou

Sèrbia retira l'ambaixador a Washington i anul·la la independència de Kosovo

Sèrbia i Rússia han mogut fitxa per expressar el rebuig al reconeixement de la independència de Kosovo per part dels Estats Units i països europeus com el Regne Unit, França, Alemanya o Itàlia. El govern de Belgrad ha ordenat, aquest dilluns al vespre, la retirada urgent de l'ambaixador que té a Washington, al mateix temps que el Parlament ha anul·lat la declaració d'independència de Kosovo. Des de Nova York, el president serbi, Boris Tadic, ha reclamat que s'invalidi la declaració. Mentrestant, a Rússia, les dues cambres del Parlament han denunciat, en una declaració conjunta, que la secessió de Kosovo és la continuació lògica dels atacs de l'OTAN contra l'antiga Iugoslàvia.

Actualitzat

El primer ministre serbi, Vojislav Kostunica, ha anunciat la retirada de l'ambaixador quan ha obert una sessió del Parlament que ha anul·lat la independència de Kosovo. Kostunica ha avançat que faran tornar els ambaixadors de totes les capitals dels països que donin el vistiplau a la nova sobirania de Kosovo.

Des dels Estats Units, el president serbi, Boris Tadic, ha insistit que la independència és il·legal i contrària a la carta de les Nacions Unides, i ha demanat al consell de seguretat que la declari "nul·la i invàlida". Tadic ha destacat que el reconeixement del nou estatus de Kosovo tindrà "conseqüències imprevisibles" i s'ha mostrat comprensiu amb la decisió del govern espanyol de desmarcar-se dels "grans" d'Europa i no reconèixer Kosovo independent.

A Rússia, el legislatiu rus ha afirmat que el separatisme kosovar no hauria tingut cap possibilitat de prosperar sense el suport que li van donar des del primer moment "els estats occidentals, principalment els Estats Units". La declaració que han aprovat les dues cambres considera "impossible" el reconeixement de Kosovo com a estat sobirà i la seva admissió com a estat membre de l'ONU i altres organismes internacionals, ja que s'ha fet vulnerant la legislació internacional i les resolucions de les Nacions Unides.

Mobilitzacions contra la independència al carrer

Aquest dilluns, els serbis de Kosovo i de Belgrad han sortit al carrer per manifestar el desacord amb la sobirania de la fins ara província sèrbia. A la capital sèrbia, unes 5.000 persones s'han manifestat amb lemes com "Kosovo és Sèrbia" o "Kosovo continuarà sent nostre".

A la ciutat de Mitrovica, al nord de Kosovo, a la nit hi ha hagut una explosió davant d'una seu de l'ONU que no ha provocat víctimes. A la part nord de la ciutat hi viuen uns 20.000 serbis.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut