Pristina

La UE dóna llum verda a l'enviament de la seva missió civil a Kosovo

La Unió Europea ja té a punt la missió que té com a objectiu preservar l'estabilitat a la regió. La missió estarà formada per uns 2.000 experts, magistrats, jutges i agents policials, que lluitaran contra el crim organitzat i la corrupció, i treballaran pel manteniment de l'ordre públic. La policia de Kosovo s'entrena aquests dies per fer front a possibles aldarulls i garantir una convivència pacífica.

Actualitzat

L'anunci de la UE ha coincidit pràcticament en el temps amb la declaració unilateral d'independència d'aquesta província sèrbia de majoria albanesa. La missió europea, sota el nom d'"Eulex Kosovo", serà l'operació civil més important de les engegades fins al moment per la UE com a part de la seva política de seguretat i defensa.

El desplegament complet, però, encara haurà d'esperar uns dies. Es produirà entre finals de febrer i el mes de juny, i rellevarà l'administració de l'ONU en la tutela política de Kosovo.

La missió estarà dirigida pel general francès Yves de Kermabon, mentre que l'autoritat política l'exercirà el representant especial de la UE, l'holandès Pieter Feith. La UE ha aprovat un pressupost de 205 milions d'euros per al primer any i mig de l'operació, i està prevista una revisió cada sis mesos.

El desplegament europeu ha provocat el rebuig de Rússia, que l'ha qualificat d'"il·legal" perquè considera que aquesta classe de decisions exigeixen l'adopció d'una nova resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.

Anar al contingut