Barcelona

Els partits catalans qüestionen la credibilitat de "l'escola catalana" d'Aguirre

La majoria de partits catalans han considerat poc creïble i un parany la proposta de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que ha anunciat la creació d'un col·legi públic bilingüe català i castellà a la capital de l'Estat. El president de la Generalitat, José Montilla, ho considera "positiu" però adverteix que no es poden equiparar les realitats de Catalunya i Madrid. El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha acusat la dirigent del PP de tractar els catalans "com una reserva índia". El president de CiU, Artur Mas, ha dit que Aguirre no pot amagar "les orelles de llop", que és la voluntat de "segregar els alumnes" a Catalunya. I el candidat d'ERC a les generals, Joan Ridao, l'ha qualificat de "populista i demagògica".

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha considerat "positiva" la proposta, però ha matisat que a Catalunya i a Madrid "la realitat és molt diferent" perquè no hi ha "uns centenars" d'alumnes sinó "1.134.000, que estan estudiant en l'etapa obligatòria i que quan acabin sabran utilitzar el castellà i el català , i també molts d'ells espero que (...) l'anglès".

En declaracions a TV3, Ernest Maragall creu que Esperanza Aguirre parteix d'una concepció dels catalans "com una colònia estrangera" o "una reserva índia", i ha afegit que "no es tracta que uns quants catalans a Madrid tinguin una escola per portar els seus fills, sinó que, allà on hi ha alumnes catalans existeixi la possibilitat d'estudiar català". En la mateixa línia, el portaveu parlamentari del PSC, Miquel Iceta, hi veu "un parany" i adverteix que no vol "una escola en català", sinó "que hi hagi escoles a Madrid on es pugui estudiar en català".

El president de CiU, Artur Mas, ha fet servir un dels contes dels germans Grimm per expressar la desconfiança cap a la proposta. Mas ha dit que Aguirre "es posa el vestidet de la caputxeta vermella", però no pot dissimular "les orelles del llop", que a Catalunya vol dir "fer una doble xarxa escolar" per dividir els alumnes en funció si estudien en català o en castellà.

I el portaveu i candidat d'ERC a les generals, Joan Ridao, ha afirmat que la proposta "seria positiva, si no fos perquè està feta en plena precampanya i que sona demagògica, populista i poc creïble". Ridao ha afirmat que el PP "juga a inventar-se una suposada persecució del castellà a Catalunya i una segregació lingüística a les escoles".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut