Madrid

Intel·lectuals i artistes creen una plataforma de suport a Zapatero

El candidat socialista José Luis Rodríguez Zapatero ha rebut el suport d'un important col·lectiu de personatges públics de diferents àmbits, des del cinema fins a l'esport o la música. Han creat una plataforma sota les sigles PAZ, plataforma de suport a Zapatero en la seva traducció al català, que s'ha presentat en un acte al Cercle de Belles Arts de Madrid, que s'ha quedat petit. En l'acte s'han sentit atacs al PP i als bisbes i missatges a favor que el president espanyol torni a governar quatre anys més.

Actualitzat
Directors de cinema com Pedro Almodóvar, Vicente Aranda i José Luis Cuerda. Actors com Concha Velasco, María Barranco, Juan Echanove, Juan Luis Galiardo i Álvaro de Luna. Músics com Joaquín Sabina, Víctor Manuel i Ana Belén, Miguel Bosé, Joan Manuel Serrat, Fran Perea o Soledad Jiménez. Escriptors com Juan Goytisolo, Boris Izaguirre i Moncho Alpuente. Catedràtics com Carlos Berzosa i Gregorio Peces Barba. L'astronauta Pedro Duque, la model Judit Mascó, el presentador Jesús Vázquez o esportistes com Dori Ruano, Fermín Cacho o l'exseleccionador d'handbol Juan de Dios Román.

Tots ells s'han adherit a la plataforma de suport al candidat socialista, que ja ha rebut gairebé 5.000 signatures. El seu manifest es titula "Defensar l'alegria", i els signants es pronuncien "des de la independència i la pluralitat d'idees, amb esperit crític, sense adhesions indestructibles" i confiats en la capacitat de Zapatero. No arriben a citar el PSOE, però defensen que segueixi en el poder per "avançar en pau i en llibertat, sense tuteles ni imposicions".

El text valora que Zapatero complís amb la retirada de les tropes de l'Iraq; que hagi defensat la igualtat de sexes i aprofundit en "un model d'Estat plural" en el marc de la Constitució. La plataforma advoca perquè se segueixi apostant pel diàleg i perquè "cap credo, opció política o grup social gaudeixi de privilegis".

José Luis Cuerda, que ha pres la paraula abans de la lectura del manifest, ha defensat el triomf de Zapatero perquè no torni "la turba mentidera i humiliant que pensa des de la seva imbecil·litat que tots som més imbècils que ells", en al·lusió al PP. També ha donat un altre motiu per justificar la victòria del PSOE. Ha dit que Mariano Rajoy "no pensa barallar-se amb ells, perquè els bisbes no ens tirin damunt una teocràcia igualment humiliant i estúpida".

Álvaro de Luna també ha contraposat l'actitud del president del govern a la del PP assegurant que "davant la tristesa d'aquesta dreta, nosaltres lluitem i apostem per l'alegria".

El punt final a l'acte l'ha posat un vídeo en què personatges públics com Joaquín Sabina, Miguel Bosé o Joan Manuel Serrat, entre d'altres, i ciutadans anònims repeteixen el gest del dit sobre la cella en forma de ve invertida que significa "Zapatero" en el llenguatge de sords.

Un dels més ovacionats en l'acte ha estat el doctor Montes, retirat del seu càrrec a l'hospital Severo Ochoa de Leganés el març del 2005 per una suposada mala praxi en l'aplicació de fàrmacs, malgrat que l'Audiència Provincial va arxivar el cas a finals d'aquest mes de gener.

Anar al contingut