Madrid

El Tribunal Suprem impedeix que ANV es presenti a les eleccions

No hi haurà llistes d'ANV a les eleccions generals. El Tribunal Suprem i el jutge Baltasar Garzón han decidit estrènyer el setge sobre les forces de l'esquerra abertzale. La sala especial de l'alt tribunal ha tallat totes les ajudes públiques que reben el Partit Comunista de les Terres Basques i Acció Nacionalista Basca, que, a més, no podrà presentar candidatures a les eleccions del 9 de març. En una reunió nocturna, els 16 magistrats de la sala han desestimat, però, algunes de les mesures cautelars sol·licitades per la fiscalia i l'advocacia de l'Estat. No es dissoldrà el grup parlamentari d'EHAK al Parlament de Vitòria ni els d'ANV als ajuntaments bascos i navarresos.

Actualitzat
L'alt tribunal ha prohibit la candidatura i ha tallat les subvencions que reben aquesta formació i el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK). Els setze magistrats de la sala, reunits fins al vespre, han rebutjat, en canvi, la suspensió d'activitats de les dues formacions. Cauen, doncs, la major part de les mesures cautelars sol·licitades per la fiscalia i l'advocat de l'Estat. Finalment no es dissoldran ni el grup parlamentari del Partit Comunista de les Terres Basques al Parlament de Vitòria ni els grups d'ANV als ajuntaments bascos i navarresos. Això sí, el Suprem estudiarà en els pròxims mesos la il·legalització de les dues formacions.

Garzón: "tres anys de suspensió"

Per la via penal, Baltasar Garzón ha anat encara més lluny, i ha suspès l'activitat dels dos partits per un període de tres anys. El jutge de l'Audiència Nacional considera que s'han convertit en un instrument polític de Batasuna i en un mitjà econòmic per finançar les seves activitats. Segons el magistrat, aquestes formacions estaven a punt de traspassar el llindar de la integració terrorista. Per aquest motiu dicta fins a vint-i-cinc mesures urgents. Els impedeix presentar-se a les eleccions, els embarga els comptes i en tanca els locals.

La suspensió del jutge no afecta, d'entrada, els escons que tenen els càrrecs públics, però, pel que fa al Partit Comunista de les Terres Basques, Garzón s'adreçarà al Tribunal Superior de Justícia del País Basc perquè decideixi sobre el grup parlamentari a la cambra basca.

ANV ja ha desafiat la decisió del jutge de l'Audiència Nacional. Els seus càrrecs electes han desafiat la justícia convocant per demà una manifestació a Bilbao. També han fet una duríssima crítica a la política d'il·legalitzacions i han advertit a Rodríguez Zapatero que, encara que sigui amb vot nul, seran a les urnes.

Des del govern basc, segueixen pensant que el de les il·legalitzacions és un camí erroni.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut