La Corunya

Solbes ordena crear un grup de treball per publicar les balances fiscals

El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha ordenat crear un grup de treball per a la publicació de les balances fiscals. El ministre ha anunciat que el grup s'encarregarà de publicar-les amb diverses metodologies i variables, de manera que els resultats que en sortiran seran diferents. Solbes, que ha avançat la creació del grup des de Galícia, ha advertit que la publicació de les balances no condicionarà "en cap cas" la negociació amb les comunitats autònomes del nou model de finançament. La notícia arriba l'endemà que José Montilla va demanar en seu parlamentària la publicació de les balances fiscals, i després que el fitxatge econòmic del PP, Manuel Pizarro, es va declarar a favor de publicar "totes" les balances fiscals.

Actualitzat
El ministre d'Economia i Hisenda ha assegurat que el govern espanyol no té "cap inconvenient" a publicar les balances perquè "si un govern ha avançat en l'afer de la transparència del finançament de les comunitats autònomes, ha estat aquest". Solbes ha explicat que ha ordenat la creació del grup de treball que haurà de "definir uns supòsits, en funció dels quals es calculin una o diverses balances". L'anunci ha tingut lloc l'endemà que el president de la Generalitat va reclamar solemnement, des del Parlament, que es fes pública la diferència entre el que les autonomies donen a l'Estat i el que en reben.

El vicepresident econòmic opina que "és molt difícil parlar d'una única balança que ens digui tota la veritat", perquè cada número "té interpretacions diferents".

Solbes ha destacat dues maneres de fer el càlcul. Una està basada en els fluxos monetaris i l'altra en la incidència econòmica. Amb tot, ha advertit que "per si mateixos, no resolen tots els problemes" perquè "cada tipus d'inversió en un territori" s'ha de basar en uns criteris específics.

D'altra banda, preguntat pel cost de la devolució de 400 euros de l'IRPF que va prometre José Luis Rodríguez Zapatero, el ministre l'ha xifrada en "uns mil milions d'euros" i ha admès que, en qualsevol cas, no baixarà dels 700 milions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut