Tarragona

Estudien prohibir la pesca en trams de l'Ebre per la presència de mercuri

L'aigua de l'Ebre entre l'embassament de Flix i la desembocadura és de bona qualitat, tot i les 300.000 tones de residus tòxics que acumula el pantà. El consum de l'aigua, i també el d'arròs, fruites i hortalisses de la zona no suposa "cap tipus de risc" per a al salut de la població. En canvi, algunes espècies animals, principalment peixos, però també alguns ocells, tenen índexs de contaminants, com organoclorats i mercuri, molt elevats. Per això s'estudiarà la possibilitat de prohibir-ne la pesca. Aquesta és la principal conclusió dels estudis que s'han dut a terme des del 2005 sobre els efectes dels fangs contaminants que hi ha a Flix que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha presentat aquest dimecres.

Actualitzat

En total s'han recollit les dades de seixanta informes i deu tesis doctorals en què han participat una cinquantena d'investigadors. Els experts asseguren que la qualitat de l'aigua en el tram de 95 quilòmetres que va de l'embassament de Flix a la desembocadura de l'Ebre és de "bones condicions" i que el seu ús no suposa "cap risc per a la salut de la persones". Així ho ha afirmat el secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, que juntament amb el conseller del ram, Francesc Baltasar, ha participat en unes jornades a Tarragona.

No es pot dir el mateix dels peixos, especialment carpes i silurs, que com que són a la part més alta de la cadena tròfica o de nutrició permeten "radiografiar" l'estat de la resta d'espècies. I la conclusió és que concentren 0,7 micrograms de mercuri per gram, quan el límit legal sanitari és de 0,5 i l'objectiu de qualitat és de 0,3. Ara es recomana no consumir les espècies de peixos més contaminades, però es preveuen mesures més dràstiques, com la prohibició de la pesca.

El cranc americà i les ocells de la reserva de Sebes i d'aigües endins del delta també tenen nivells alts d'aquests contaminants. Altres peixos de consum habitual i els mol·luscos no tenen problemes.

Una de les sorpreses que s'han endut els investigadors és que la contaminació s'ha escampat riu avall. Ho han sabut perquè han comprovat que els silurs, una espècie amb poca mobilitat, estan pràcticament igual de contaminats al pantà que a la desembocadura.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques va dictaminar el 2004 que a l'embassament de Flix hi havia 300.000 tones de sediments tòxics i radioactius, procedents dels vessaments de la química Ercros, antiga Erkímia, durant gairebé un segle.

Aquest mes de març s'han d'adjudicat les obres de retirada del fang, que suposaran una inversió de més de 300 milions d'euros i s'allargaran quatre anys. S'espera que una part del cost vagi a càrrec d'Ercros, a qui l'Audiència de Tarragona va condemnar pels vessaments. De tota manera, la química va recórrer contra la sentència.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut