Washington

Tatuatges, cicatrius, l'iris de l'ull i el palmell de la mà, pròxima eina dels EUA per identificar delinqüents

L'FBI té previst anunciar en les pròximes setmanes l'adjudicació d'un contracte de més de 600 milions d'euros per crear un dels bancs de dades més grans del món. Segons avança la cadena nord-americana CNN, aquest arxiu inclourà informació biomètrica i dades físiques dels ciutadans com l'iris, el palmell de la mà o possibles cicatrius i, tot i que la tecnologia encara no permet fer servir aquestes dades, ja s'han començat a recollir. L'objectiu és la identificació de delinqüents i terroristes. Diferents col·lectius ja han manifestat públicament la seva oposició a aquesta proposta, ja que ho consideren un atemptat a les llibertats civils i a la privacitat.

Actualitzat
Una base de dades gegant amb informació física dels ciutadans. Aquest és el pròxim objectiu dels Estats Units en matèria de seguretat. L'Oficina Federal d'Investigació nord-americana, la coneguda FBI, adjudicarà un contracte de 1.000 milions de dòlars, 680 milions d'euros, per crear aquesta base.

Actualment, l'FBI disposa d'arxius digitals amb més de 55 milions d'empremtes dactilars. La novetat és que, a partir d'ara, la base inclourà trets físics dels ciutadans com tatuatges i cicatrius, l'iris de l'ull i el palmell de la mà, dades biomètriques amb les quals les autoritats nord-americanes esperen identificar millor els delinqüents i terroristes.

La idea és combinar diverses peces d'informació biomètrica per ampliar les possibilitats d'identificar correctament un sospitós potencial. El desenvolupament de la base de dades dependrà de la rapidesa amb què s'aconsegueixi perfeccionar la tecnologia necessària. Les empremtes digitals, però, continuaran sent la dada més important.

Les previsions són que el pas següent sigui la informació del palmell de la mà. Amb aquesta finalitat, l'FBI ha ja començat a recollir imatges que aviat espera poder fer servir per identificar persones. La recopilació de fotos per al reconeixement facial i de cicatrius i tatuatges també ha començat. A més, l'Oficina d'Investigació podria començar aviat a utilitzar la comparació dels ulls, especialment l'iris, de les persones.

Les associacions de drets civils, en alerta

Els grups defensors de les llibertats civils ja han posat el crit al cel. Creuen que la base de dades que planeja crear l'FBI vulnerarà la intimitat dels ciutadans i suposa una vigilància permanent a la societat.

"És l'inici de la societat vigilada, en la qual es pot rastrejar algú en qualsevol lloc i en qualsevol moment, i en què tots els seus moviments i possiblement, les seves activitats, seran seguides, anotades i comparades", adverteix el director de la Unió de Llibertats Civils dels EUA.
Anar al contingut