Barcelona

CCOO denuncia torns de 12 hores en les obres de l'AVE a Barcelona

Les obres per fer arribar l'AVE a Barcelona no són notícia només pels retards en l'execució o pels problemes ocasionats als serveis de Rodalies. Ara una qüestió laboral afecta el desenvolupament d'aquesta infraestructura. Es tracta de la denúncia interposada per Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya davant la Inspecció de Treball. El sindicat acusa el Ministeri de Foment, l'ens gestor d'infraestructures ADIF i la constructora Sacyr d'obligar els treballadors de les obres de l'AVE a realitzar torns de dotze hores els set dies de la setmana.

Actualitzat

CCOO assegura haver constatat, en una visita a les obres al tram previ a l'estació de Sants el 28 de gener, que una seixantena de treballadors del torn de nit treballaven des de les 7 del vespre fins a les 7 del matí de l'endemà. En concret, els obrers duien a terme la formigonada de la solera de les vies, la col·locació de travesses, de la catenària i de l'enllumenat, així com els talls de juntes de dilatació.

El sindicat considera que aquestes condicions de feina són il·legals. A més, recorda que no és el primer cop que això passa. En la denúncia es fa constar que la Inspecció de Treball ja havia ordenat a Sacyr, en altres treballs que s'executaven simultàniament als denunciats, que s'organitzessin quatre torns. Tot plegat, CCOO ho vincula a les "presses" per acabar les obres de l'AVE abans de les eleccions.

A més, expressa la seva preocupació pel fet que Sacyr sigui la mateixa empresa que executarà el tram del túnel de l'AVE entre Sants i Sagrera pel centre de Barcelona. CCOO recorda que la concessió d'aquest tram de túnel s'ha adjudicat amb un preu un 27,7% per sota del valor de la licitació, "cosa que ens fa témer que l'obra es realitzarà a costa de sacrificar els drets dels treballadors", segons Alfredo Bienzobas, secretari de Salut Laboral de la Federació de Construcció i Fusta de CCOO.

De la seva banda, l'ADIF assegura que no és responsable dels torns, però que de tota manera les seves inspeccions periòdiques no han detectat cap irregularitat. Pel que fa a la companyia constructora Sacyr, s'ha limitat a dir que compleixen la legislació laboral, i que les inspeccions regulars mai han trobat cap incidència.

Anar al contingut