Nairobi

El govern i l'oposició acorden un pla per tancar la crisi a Kènia

La situació a Kènia podria començar a reconduir-se en els pròxims dies i setmanes. Tot plegat, fruit de l'acord a què han arribat el govern i l'oposició al país africà. Ho ha anunciat l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan. Entre els punts de l'entesa, destaca el cessament de la violència, la resolució de la crisi humanitària derivada de les protestes polítiques i les lluites tribals i la promoció de la reconciliació.

Actualitzat

Els punts de l'acord s'hauran d'implementar en el termini d'entre una i dues setmanes, segons ha avançat el mateix Kofi Annan. Entre les mesures que s'adoptaran per tal que sigui possible complir els compromisos s'inclou el reforç de la seguretat, assegurar la llibertat d'expressió i el dret de manifestació, així com el respecte als drets humans.

Annan també ha explicat que les dues parts han aprovat altres decisions que s'adoptaran en el termini d'un any, lligades al marc polític i econòmic del país. Els compromisos inclouen una reforma constitucional, la lluita contra la pobresa i les desigualtats, la reducció de l'atur entre els joves, una reforma agrària, la consolidació de la unitat nacional i la transparència dels comptes públics.

L'exsecretari general de l'ONU ha explicat que les parts han acordat reprendre les converses  dilluns. Les delegacions estan integrades per representants del govern i dirigents del Moviment Democràtic Taronja (ODM), liderat per Raila Odinga, que reclama la victòria en les eleccions del 27 de desembre passat.

Com a vencedor oficial dels comicis va ser proclamat el president Mwai Kibaki, que aspirava a la reelecció. L'oposició assegura que el governant va rebre un milió de vots fraudulents.

La crisi que va esclatar arran d'aquelles eleccions ha provocat fins ara un miler de morts i gairebé 300.000 desplaçats, tant per les protestes al carrer com per les lluites tribals.

Anar al contingut