Barcelona

Tresserras creu que és un "greu error polític" que encara no hagin tornat tots els papers de Salamanca

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, considera inadmissible que no hagin tornat encara a Catalunya la totalitat dels papers de Salamanca. En la comissió de política cultural, Tresserras ha qualificat com un "greu error polític del govern de l'Estat" que hi hagi documents que encara no han sigut retornats a Catalunya. El conseller ha dit que el procés encara no s'ha pogut tancar per raons estrictament polítiques i ha qualificat el retard com una "falta moral perquè afecta persones a les quals legítimament pertany una documentació que els ha de ser retornada". Per últim, ha recordat que a la demanda que es retornin tots els papers de Salamanca li dóna suport una llei "que així ho fixa".

Actualitzat
A la Comissió de Cultura del Parlament, el conseller Tresserras ha remarcat el que, ara per ara, és el principal escull en les relacions amb el Ministeri de Cultura: la paralització del procés de retorn dels papers de Salamanca pendents de lliurar a gairebé 300 particulars, entitats i partits polítics.

Demà es compleixen dos anys de la tornada d'una primera tramesa de la documentació catalana requisada pels franquistes a la fi de la Guerra Civil. Un cop passada aquella tempesta política, als Arxius de Salamanca encara hi ha 1.500 caixes amb documents que pertanyen a Catalunya, i que representen unes tres quartes parts de tota la informació dipositada. Tant des de la Conselleria com des de la Comissió per la Dignitat es recorda reiteradament que el govern central està incomplint la llei, aprovada pel Congrés l'any 2005, que estipula el retorn de tota aquesta documentació.

Segons la Conselleria, el govern català ha complert ja fa 15 mesos tots els requisits de validació dels papers encara arxivats a Salamanca, sense que la comissió mixta amb el govern de Madrid s'hagi reunit mai.

A més de tornar a recordar la situació d'estancament, la Conselleria de Cultura ha obert un espai a la seva pàgina web on hi ha la llista completa de tots els particulars i entitats afectats i també un telèfon (93 589 77 88) i una adreça electrònica (anc.cultura@gencat.cat) de l'Arxiu Nacional de Catalunya per totes les consultes que es vulguin fer.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut