Madrid

Garzón convoca EHAK i ANV, el primer pas per il·legalitzar-los

El jutge Baltasar Garzón ha convocat els representants d'Acció Nacionalista Basca i del Partit Comunista de les Terres Basques els propers 4 i 5 de febrer per comunicar-los la celebració de l'audiència prèvia per començar la il·legalització de les seves activitats. Garzón ha aixecat el secret de sumari poc després de rebre, juntament amb el jutjat número 5 de l'Audiència Nacional, els informes de la policia i la Guàrdia Civil sobre els presumptes vincles de les formacions amb Batasuna. Als 200 folis de l'expedient es plasmen les investigacions sobre el suposat desviament de les finances d'ANV a Batasuna o la presumpta dependència orgànica de l'una sota l'altra.

Actualitzat

Els informes policials sobre ANV i EHAK, i que serviran de base per a la seva il·legalització, s'han lliurat al jutge Baltasar Garzón. Els informes, que ocupen uns 200 folis i compten amb sis annexos, recullen les proves de la vinculació d'ANV amb ETA i Batasuna recopilats per la policia i la Guàrdia civil en els últims mesos. Entre les proves, hi ha documents relatius a les finances del partit abertzale, que suposadament desviaria a Batasuna part dels ingressos que rep per la seva presència en les institucions.

Segons ha transcendit a la nit, el document revela l'existència d'una "caixa única" i una gestió financera comuna entre ANV, EHAK i Batasuna. També hi consta que la majoria de persones que són assalariades d'EHAK han tingut o tenen vincles amb la formació il·legalitzada.

L'informe també recull els documents que es van intervenir en l'operació contra la cúpula de Batasuna que es va portar a terme el passat mes d'octubre a Segura, on es constata la dependència d'ANV a la formació il·legalitzada. Si més no, així ho recull Garzón en la sentència de presó que va dictar contra la dirigent de Batasuna Marije Fullaondo, qui, segons el jutge, treballava per a EHAK però passava comptes a ANV.

També es té en compte en els informes el discurs de l'alcaldessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, en què va lloar les figures dels etarres Igor Portu i Martín Sarasola en la presentació de candidatures d'ANV a Pamplona. A més, ANV no ha condemnat cap dels atemptats d'ETA.

Amb els informes policials, Garzón ha convocat els representants d'ANV i EHAK els pròxims 4 i 5 de febrer per comunicar-los la celebració de l'audiència prèvia per començar la il·legalització de les seves activitats.

Anar al contingut