Vilanova i la Geltrú

L'àvia del nadó mort a Vilanova havia advertit que no estava ben atès

Les cinc persones detingudes per la seva presumpta implicació en la mort d'un nadó de nou mesos a Vilanova i la Geltrú passaran a disposició judicial en les pròximes hores. Aquest dilluns a la tarda, dos dels detinguts han reconstruït els fets, acompanyats pels Mossos, que volen esgotar el termini de 72 hores per interrogar els detinguts. Es tracta de la mare, de 18 anys, l'avi, la companya sentimental de l'avi i dues persones més, que podrien ser acusades d'un delicte d'homicidi. Des del primer moment se sospita dels maltractaments, i això ho reforça el fet que l'àvia havia advertit a Serveis Socials que el nadó no estava ben atès, segons s'ha sabut aquest dilluns. A més, l'autòpsia apuntaria les hemorràgies pels forts cops com a causa de la mort.

Actualitzat

La policia continua investigant el cas per mirar d'aclarir els fets. Aquest dilluns a la tarda han escorcollat el domicili on van passar els fets, que han mirat de reconstruir amb dos dels detinguts. En total, hi ha cinc arrestats, que aquest dimarts han de passar a disposició judicial. Mentrestant, l'àvia del petit ha revelat que ja havia advertit a Serveis Socials que el nadó no estava ben atès, i això reforçaria la hipòtesi que era l'avi de la criatura qui li havia infligit maltractaments. Tot indica que el pare del nadó no tindria cap implicació en el cas, perquè viu a Saragossa.

Al voltant de la mitjanit de dissabte, un dels presumptes implicats hauria anat a la Policia Local de Vilanova i la Geltrú i hauria dit que a casa seva hi havia un nadó de nou mesos mort. Els agents van trobar el cos del nadó en un pis amb hematomes i contusions i després van acompanyar les cinc persones que hi havia amb el nen a l'Hospital Comarcal de Sant Antoni Abat. Allà, els informes mèdics van determinar que el nen tenia símptomes de maltractaments anteriors, i arran d'això i de les seves declaracions contradictòries els van detenir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vilanova per esbrinar el grau d'implicació en la mort del nadó. Segons els primers resultats de l'autòpsia, encara no oficials, la causa de la mort serien les hemorràgies per forts cops. Això corroboraria la versió policial en el moment que van veure el nadó.

Els detinguts són les cinc persones de l'entorn familiar més pròxim a la criatura: la seva mare, Jasmina, de 18 anys; l'avi de la criatura, de 47 anys; la parella de l'avi, de 21 anys; la mare d'aquesta noia, de 45 anys; i la seva parella sentimental, de 44 anys. Tots ells són veïns de Vilanova i la Geltrú, segons han explicat els Mossos d'Esquadra, i se'ls acusa d'un delicte d'homicidi. El departament d'Acció Social ha anunciat que es presentarà com a acusació popular en aquest cas.

Un nen maltractat cada setmana

Segons les dades de la Direcció General d'Atenció a la Infància, els hospitals catalans van atendre l'any passat una mitjana d'un nen maltractat per setmana. En total, les unitats de prevenció i detecció del maltractament infantil van actuar en 165 casos a Catalunya. D'aquests, en 57 es va comprovar que el menor havia tingut un maltractament i va ser necessària la intervenció hospitalària. El govern català ja ha apuntat que un dels principals objectius de la nova llei de la infància serà reduir aquestes dades i evitar nous casos.

Anar al contingut