Nairobi

L'oposició keniana convoca una manifestació per denunciar el frau electoral

Setmana clau a Kènia. Des de la celebració d'eleccions presidencials, el país està immers en una crisi que ha originat nombroses víctimes. L'oposició, liderada per Raila Odinga, ha convocat una manifestació el proper dijous, per denunciar el frau electoral que hauria donat la victòria al president Mwai Kibaki. Mentrestant i després de 50 anys, la violència interètnica omple els carrers de les principals ciutats del país. L'esclat més recent tenia lloc aquest diumenge i deixava un balanç de 5 morts.

Actualitzat
La xifra exacta de morts durant els actes de protesta organitzats per obligar a dimitir el govern de Mwai Kibaki, acusat de frau electoral, varien segons les fonts consultades. Diuen que trenta o quaranta. A aquests, també s'han de sumar els morts per les accions de represàlia contra els membres de la tribu kikuiu, la del primer ministre.

Les Nacions Unides afirmen que, en menys d'un mes, més de 700 persones haurien mort en enfrontaments entre l'oposició i els cossos de seguretat. La violència hauria originat el desplaçament de més de 250.000 persones.

El partit de Raila Odinga continua pressionant l'executiu perquè dimiteixi. De moment, però, l'oposició ha estat incapaç de conquerir el centre de la capital i ara s'ha d'enfrontar al dilema de continuar la pressió i arriscar-se a fatigar els seus simpatitzants.

L'última acció prevista és organitzar una gran manifestació el pròxim dijous. Aquesta marxa podria ser la darrera oportunitat d'Odinga. Si no aconsegueix derrocar l'actual govern, Odinga només comptaria amb el suport exterior. Occident però, ja ha deixat clar que no prendrà partit perquè no vol guanyadors en aquesta lluita sinó que prefereix un pacte.
Anar al contingut