L'Havana

Cuba escull el Parlament que decidirà la continuïtat o el relleu de Fidel Castro

Més de vuit milions de cubans han dipositat les seves butlletes aquest diumenge per escollir una nova Assemblea Nacional. Del vot dels electors en sortiran els 614 nous membres del Parlament entre els candidats del Partit Comunista, única formació permesa al país. Aquests nous components, la majoria d'ells ja nascuts després de la revolució castrista, tindran 45 dies per nomenar els membres del Consell d'Estat, el govern cubà, que al seu torn elegeix el president del país. Fidel Castro, que des del 1976 ocupa el càrrec, podria ser rellevat definitivamament el 24 de febrer, dia en què l'assemblea es reunirà per primera vegada. El seu successor seria, probablement, l'actual president en funcions de cuba i germà del "Comandante", Raúl Castro.

Actualitzat
Un total de 8,4 milions de ciutadans majors de 16 anys estaven cridats a les urnes per elegir 614 membres del Parlament cubà. A les butlletes, però, no hi tenien gaire per triar, ja que com a règim de partit únic, al Parlament no hi ha oposició ni dissidents, només membres del Partit Comunista.

Malgrat tot, aquests comicis s'han vist des de l'illa com una oportunitat de canvi, ja que la majoria dels candidats tenen menys de cinquanta anys i pertanyen a una generació que no havia nascut durant la revolució castrista.

Tots ells seran els encarregats d'escollir el cap d'estat, i les opcions, aquí, tampoc són gaire àmplies: o bé reelegeixen Fidel Castro o bé opten per substituir-lo, definitivament, i molt probablement pel seu germà Raúl. Abans, però, hauran de passar els 45 dies de què disposa la nova Assemblea Nacional del Poder Popular per designar el pròxim Consell d'Estat, del qual el "Comandante" és actualment el president.

Castro, candidat

Convalescent d'una greu malaltia que el va obligar a delegar provisionalment els seus càrrecs el juliol del 2006 en el seu germà Raúl, Castro estava entre els candidats a l'Assemblea Nacional que els cubans han votat aquest diumenge.

L'actual president en funcions ha votat amb uniforme castrense i ha confirmat que el seu germà Fidel, que segueix escrivint, ha exercit el seu dret a vot. Raúl Castro també ha confirmat que l'assemblea es reunirà per primera vegada el 24 de febrer. Aquest serà el dia que es coneixerà el futur del "Comandante", la coincidint amb la data en què es va proclamar la Constitució i en què es va iniciar la guerra d'independència.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut