Barcelona

Detinguts a Barcelona catorze presumptes terroristes islamistes que es preparaven per atemptar

L'operació policial que ha permès desmantellar a Barcelona una cèl·lula islamista que es preparava per atemptar i detenir 14 persones continua oberta. Aquest dissabte a la nit els agents de la Guàrdia Civil han tornat al barri del Raval, ho han fet acompanyats per un dels detinguts que ha estat present mentre s'escorcollava una pastisseria situada al número 95 del carrer Hospital. La investigació va començar arran dels informes del Centre Nacional d'Intel·ligència i altres serveis secrets europeus que alertaven del viatge a Barcelona d'un home a qui es considera una figura destacada de les xarxes radicals instal·lades a Europa.

Actualitzat

Els escorcolls i les detencions van començar divendres a la nit al carrer Maçanet, al barri de Santa Caterina de Barcelona. Agents de la Guàrdia Civil van irrompre cap a mitjanit a la mesquita situada als baixos del número 5. Posteriorment, l'operació policial va continuar al barri del Raval, amb l'escorcoll de quatre domicilis del carrer Hospital i voltants. Els agents van tallar el carrer de la Cera i van fer diverses detencions al número 19. Cap a les sis de la matinada, la policia encara va entrar a un entresòl del número 15 del carrer Riereta, on es van fer més detencions.

Els detinguts són dotze homes de nacionalitat pakistanesa i dos més amb passaport indi. La policia admet la possibilitat que no tots estiguin implicats en el mateix grau en la cèl·lula. Els arrestats els han conduït a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia de Barcelona, des d'on els han traslladat a la direcció general de la Guàrdia Civil de Madrid, on restaran mentre no passin a disposició del magistrat del jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional. Almenys un d'ells, però, encara és a Barcelona.

Es tracta de la persona que acompanyava la policia en un nou escorcoll aquest dissabte a la nit en una pastisseria del barri del Raval. Sembla que es podria tractar de l'amo de l'establiment, que portava uns vuit anys obert i que està situat molt a prop de la mesquita del carrer Hospital també inspeccionada la passada matinada. El registre ha despertat molta curiositat entre els residents al barri, que s'han congregat a la zona mentre es feia la inspecció. Els agents s'han emportat nombrós material en grans caixes.

En els registres fets la matinada passada, la policia va trobar quatre temporitzadors i peròxid d'acetona o TATP, materials que poden servir per fabricar explosius que servirien per perpetrar atemptats. Aquesta substància és la que van utilitzar els terroristes del 7-J a Londres, així com Richard Reid, conegut com el "terrorista de la sabata" perquè és aquí on amagava una bomba amb 100 grams de TATP, anomenada també "mare de Satanàs" pel seu poder destructiu. La policia analitza ara les substàncies sospitoses, els telèfons mòbils i el material informàtic intervingut.

La investigació, que continua oberta, va començar arran dels informes del Centre Nacional d'Intel·ligència i altres serveis secrets europeus que alertaven del viatge a Barcelona d'un home a qui es considera una figura destacada de les xarxes radicals instal·lades a Europa, i que podia ser un indici que s'estaven preparant atemptats a la ciutat. A més, fonts pròximes a la investigació han informat que al centre de culte no oficial registrat s'hi duien a terme trobades clandestines en les quals, a banda de pregàries, es feien tasques de proselitisme.

Volien passar a l'acció

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comparegut en roda de premsa per donar detalls de l'operació. Rubalcaba no ha facilitat gaire informació però ha reconegut que els detinguts presumptament vinculats a grups islamistes estaven actius i buscaven atemptar. No ha concretat si l'acció terrorista hauria pogut tenir lloc a Barcelona o en qualsevol altre punt del territori espanyol o estranger, però ha reconegut que diversos serveis d'informació europeus havien alertat que aquest grup estava disposat "a cometre una acció terrorista en territori espanyol, en concret a Barcelona".

El ministeri de l'Interior també ha explicat que en tot moment ha estat en contacte amb la Conselleria de l'Interior de la Generalitat. Precisament el seu titular, Joan Saura, ha comparegut mitja hora després del ministre per oferir les seves explicacions. Saura ha confirmat que el grup estava disposat a atemptar però ha negat que tinguessin un material prou elaborat per dur a terme una acció imminent, i ha afegit que Catalunya no és un niu de grups islamistes.

Zapatero parla d'operació important

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, també s'ha referit a aquesta operació des de Portugal, on participa en una cimera entre els dos estats. El cap de l'executiu central ha demanat prudència a l'hora de valorar els objectius que podrien tenir els presumptes islamistes. Des de La Moncloa, es qualifica l'operació de molt important.

Mentrestant, al barri del Raval de Barcelona les detencions han provocat sorpresa entre la comunitat pakistanesa, que està pendent de saber la identitat dels detinguts.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut