Madrid

Ruiz-Gallardón podria abandonar la política després del 9-M

Després de les eleccions generals del 9 de març, l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, obrirà un "període de reflexió", segons ha anunciat ell mateix, per decidir si abandona la política. Una decisió que arriba l'endemà que el líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, li va comunicar que no aniria a les llistes al Congrés. L'exclusió de la candidatura va arribar durant una tensa reunió en la qual també hi havia la presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre.

Actualitzat

Després que diversos mitjans publiquessin que l'alcalde de Madrid deixaria la política després de les eleccions del 9 març, juntament amb el vicealcalde, Manuel Cobo, de manera que l'alcaldia quedaria en mans d'Ana Botella, la dona de José María Aznar, Ruiz-Gallardón ha volgut aclarir-ho. Segons ha anunciat, només ha decidit obrir un "període de reflexió" per veure si, finalment, abandona o no la política.

Aquest dimecres diversos mitjans de comunicació han interpretat l'exclusió de Ruiz-Gallardón com una victòria d'Esperanza Aguirre i els sectors que li donen suport, així com una cessió per part de Mariano Rajoy. Segons aquestes interpretacions, Aguirre s'ha sortit amb la seva en proposar-se per anar a la llista, cosa que l'hauria obligat a deixar el càrrec de presidenta, que és incompatible amb el fet de tenir un escó al Congrés dels Diputats.

Amb la proposta damunt la taula, Rajoy tenia l'opció d'afrontar la renúncia d'Aguirre i incloure-la a ella i Ruiz-Gallardón a les llistes. Finalment, però, per estalviar-se dimissions, el líder del PP hauria optat per no incloure-hi cap dels dirigents populars madrilenys.

Fa mesos que l'alcalde de Madrid i la presidenta de la Comunitat van obrir la pugna per la llista. Ruiz-Gallardón es va postular ràpidament per acompanyar Rajoy a la candidatura, fet que el podria haver deixat en molt bona situació de cara a assumir, tard o d'hora, el lideratge del Partit Popular.

La no-inclusió de l'alcalde i la presidenta de la comunitat de Madrid s'ha sabut 24 hores després del fitxatge de l'expresident d'Endesa, Manuel Pizarro, que serà el segon de Rajoy. Aquest dimecres els comitès provincials del PP han de fer públics els caps de llista per a les generals.

D'aquesta manera es resol una crisi que des de fa mesos enfrontava Aguirre i Gallardón i una de les principals incògnites de les candidatures per als comicis del 9 de març. A diferència de Ruiz-Gallardón, sí que serà a la llista de Madrid el portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana. Segons han informat fonts del partit, Zaplana ocuparà un lloc no anterior al quart. La candidatura per València, que Zaplana va encapçalar fa quatre anys, tindrà al capdavant Esteban González Pons.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut