Madrid

Ruiz-Gallardón no anirà a la llista del PP per Madrid

Alberto Ruiz-Gallardón no anirà finalment a les llistes del PP per Madrid per a les eleccions generals. Tampoc en formarà part la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que, com Ruiz-Gallardón, s'havia ofert per anar a la candidatura. Rajoy i el secretari general del PP, Ángel Acebes, s'han reunit aquest dimarts a la tarda amb Ruiz-Gallardón i Aguirre per comunicar-los la decisió. Segons una nota oficial, el president del PP els ha dit que espera comptar amb la seva "col·laboració activa", però que "el millor per als interessos generals i del PP és que ambdós continuïn al capdavant de les respectives responsabilitats institucionals".

Actualitzat
Diversos mitjans de comunicació han interpretat l'exclusió de Ruiz-Gallardón com una victòria d'Esperanza Aguirre i els sectors que li donen suport, així com una cessió per part de Rajoy. Segons aquestes interpretacions, Aguirre s'ha sortit amb la seva en proposar-se per anar a la llista, cosa que l'hauria obligat a deixar el càrrec de presidenta, que és incompatible amb el fet de tenir un escó al Congrés dels Diputats.

Amb la proposta damunt la taula, Rajoy tenia l'opció d'afrontar la renúncia d'Aguirre i incloure-la a ella i Ruiz-Gallardón a les llistes. Finalment, però, per estalviar-se dimissions, el líder del PP hauria optat per no incloure-hi cap dels dirigents populars madrilenys.

Fa mesos que l'alcalde de Madrid i la presidenta de la Comunitat van obrir la pugna per la llista. Ruiz-Gallardón es va postular ràpidament per acompanyar Rajoy a la candidatura, fet que el podria deixar en molt bona situació de cara a assumir, tard o d'hora, el lideratge del Partit Popular.

Ara, però, les circumstàncies haurien canviat. Fins i tot, el diari "ABC" publica aquest dimecres que l'alcalde de Madrid deixarà la política després de les eleccions del març, juntament amb el vicealcalde, de manera que l'alcaldia quedaria en mans d'Ana Botella, la dona de José María Aznar. Aquesta possibilitat que Gallardón deixi la política també l'apunta "El País".

La no-inclusió de l'alcalde i la presidenta de la comunitat de Madrid s'ha sabut 24 hores després del fitxatge de l'expresident d'Endesa, Manuel Pizarro, que serà el segon de Rajoy. Aquest dimecres els comitès provincials del PP han de fer públics els caps de llista per a les generals.

D'aquesta manera es resol una de les principals incògnites de les candidatures per als comicis del 9 de març. A diferència de Ruiz-Gallardón, sí que serà a la llista de Madrid el portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana. Segons han informat fonts del partit, Zaplana ocuparà un lloc no anterior al quart. La candidatura per València, que Zaplana va encapçalar fa quatre anys, tindrà al capdavant Esteban González Pons.

El PSOE parla de purga

El portaveu parlamentari del PSOE, Diego López Garrido, ha assegurat que Ruiz-Gallardón ha estat víctima d'una "nova purga" ordenada per José María Aznar i que s'afegeix a la que ja van partir dirigents com Rodrigo Rato i Josep Piqué. Garrido creu que Rajoy ha demostrat que "no té autonomia dins el seu partit" i que "l'expresident Aznar designa els candidats".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut