Indonèsia

L'exmandatari indonesi, entre la vida i la mort

L'exdictador indonesi Suharto, de 86 anys, segueix hospitalitzat a Djakarta en estat crític, després d'experimentar una breu millora. Amb tot, el vicepresident, Jusuf Kalla, s'ha desplaçat fins al centre mèdic per a certificar-ne la defunció i la policia militar i l'exèrcit insten a preparar el mausoleu familiar de l'exmandatari a la ciutat indonèsia de Solo, en vista a l'enterrament.

Actualitzat
Suharto, l'home que va governar Indonèsia durant trenta-dos anys, ha patit una fallada multiorgànica i ha calgut connectar-lo a un aparell de ventilació artificial. Amb tot, aquest dissabte, l'equip mèdic que l'atè ha assegurat que "ha millorat respecte la nit anterior, i està més conscient i receptiu". Suharto ha respost a les seves preguntes amb moviments de cap, té la pressió sanguínia estable, però el mantenen connectat a l'aparell de respiració artificial. El vicepresident del país és allà per certificar-ne la defunció.

Per la seva banda, soldats de l'exèrcit indonesi i la policia militar custodien el mausoleu familiar de Suharto a Solo, situat a trenta-cinc quilòmetres al nordest de la capital. S'hi han instal·lat tendes i ja tenen a punt una excavadora per cavar la tomba de l'exdirigent.

Suharto va assolir el poder dos anys després d'un cop d'estat que va liderar 1965. Llavors va iniciar una purga contra els comunistes que va acabar amb més de mig milió de persones mortes. Una revolta ciutadana contra la corrupció del seu règim va causar el seu derrocament el 1998.

El cas civil de Suharto segueix pendent de judici. El portaveu de l'advocacia, Hendarman Supandji, ha assegurat que tenen la intenció de tractar el cas civil fora dels jutjats, ja que això permetria accelerar els tràmits i donar-hi una solució ràpida.
Anar al contingut