Barcelona

Els sindicats de l'ensenyament convoquen un dia de vaga contra la futura llei d'educació

Tots els sindicats de l'ensenyament públic de Catalunya han convocat una jornada de vaga i una manifestació unitària pel 14 de febrer. Aquell dia, uns 700.000 alumnes es poden quedar sense classe. El motiu de la protesta és la nova llei catalana d'educació, que els sindicats rebutgen. Asseguren que, si s'aplica, s'obrirà la porta a una gestió privada dels centres públics i que les condicions laborals del professorat empitjoraran. Els convocants han escridassat el conseller, Ernest Maragall, a Barcelona. El titular d'Educació els ha contestat que "hi ha qui necessita declarar una guerra i s'inventa el perill i, si cal, l'enemic".

Actualitzat

Les mobilitzacions anunciades pels sindicats -USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT- han començat aquest mateix dijous amb una concentració davant de l'edifici de CaixaForum, on el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha presentat les bases de la LEC a la comunitat educativa. La protesta s'ha fet sense incidents.

El conseller ha assegurat que "hi ha qui necessita declarar una guerra i s'inventa el perill i, si cal, l'enemic", i ha afegit que ell no està en guerra "amb ningú". Durant la intervenció pública, Maragall ha afirmat que "el país reclama un salt cap a una excel·lència educativa per poder garantir els reptes del futur". També ha elogiat el paper dels docents els últims anys i ha demanat que es mantigui viu el debat sobre aspectes com "la immigració, la globalització o la modernització".

La portaveu d'Ensenyament d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, ha advertit el conseller que si després de les mobilitzacions decideix no retirar la LEC, "s'obrirà un període de confrontació social molt negatiu per a l'educació pública" de Catalunya.

Durant el dia de vaga els nens podran anar a l'escola, on s'oferiran "serveis mínims", és a dir, presència de la direcció del centre i de la consergeria. Tot i això, Cañadell ha animat els pares i alumnes a unir-se a la manifestació, ja que "defensar l'escola pública és defensar el puntal de la societat democràtica". Els sindicats han insistit que les seves reivindicacions no són econòmiques, sinó "socials", ja que consideren que el sistema proposat pel conseller Maragall és semblant al britànic, on s'ha "destrossat" l'escola pública.

Tot i que la vaga del 14 de febrer està convocada només per a les escoles públiques, els sindicats han demanat als docents de la privada que també s'hi sumin. Qui ja s'hi ha afegit ha estat el Sindicat d'Estudiants de Catalunya.

El Sindicat d'Estudiants se suma a la vaga

La convocatòria ja ha tingut resposta entre l'alumnat. El Sindicat d'Estudiants, organització que aglutina bàsicament alumnes de Secundària, s'ha sumat a la convocatòria de vaga. En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants assegura que "hem de sortir al carrer massivament per mostrar el nostre rebuig" a la proposta actual de llei d'educació del govern català i exigir "que el tripartit faci una llei educativa d'esquerres".

Anar al contingut