Pequín

La Xina prohibeix les bosses de plàstic gratis als comerços

Des del proper 1 de juny, els comerços xinesos que reparteixin bosses de plàstic gratuïtament podran rebre multes. El mateix passarà amb la producció de bosses ultrafines amb un gruix per sota dels 0,025 mil·límetres, que queda vetada. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir els 3.000 milions de bosses de plàstic que es consumeixen diàriament a la Xina, i forma part d'un paquet de mesures engegades pel govern per tal de fomentar la defensa del medi ambient i la sensibilització dels habitants. El ràpid creixement econòmic que viu la Xina l'ha convertit en un dels països que més ha incrementat els nivells de pol·lució en els darrers anys. Per cert, que Austràlia ha imitat aquesta mesura.

Actualitzat

El govern xinès prohibirà el repartiment gratuït de bosses de plàstic a tots els supermercats, grans magatzems i botigues, que a partir de l'1 de juny hauran de cobrar els seus clients per facilitar-los aquestes bosses. Es tracta d'una mesura per reduir la contaminació ambiental i que també preveu vetar la producció, la venda i l'ús de bosses que siguin d'un gruix menor a 0,025 mil·límetres que, precisament, són les més utilitzades als comerços del país. Es calcula que diàriament es consumeixen 3.000 milions de bosses de plàstic a la Xina.

La nova regulació ve acompanyada d'una crida a la població a "tornar a les bosses de tela i els cistells per reduir l'ús de bosses de plàstic". El ràpid creixement econòmic que pateix la Xina en els darrers anys ha convertit el país en un dels que més han incrementat els nivells de pol·lució i el govern s'afanya per posar en marxa noves mesures que permetin defensar el medi ambient i sensibilitzar els habitants. Hi ha veus que dubten de l'efectivitat de la prohibició perquè en moltes ocasions les autoritats locals ignoren les directives del govern central.

La normativa urgeix als serveis de recollida de residus que impulsin el reciclatge i redueixin la quantitat de plàstic que va a parar a incineradores i abocadors, i també aconsella les autoritats financeres a considerar implementar taxes per disuadir sobre la producció i la venda de bosses de plàstic.

A nivell internacional, països com Sud-àfrica, Irlanda o Taiwan cobren el client per l'ús de bosses o bé les autoritats cobren impostos a les compayies que les distribueixen. A Bangladesh i a parts d'Alaska ja les han prohibit, i la ciutat de San Francisco ha estat la primera dels Estats Units que prohibeix les bosses de plàstic de la compra que no siguin ecològiques.

Anar al contingut