Barcelona

La falta d'acord sobre Rodalies complica la negociació bilateral entre els governs català i espanyol

Estat i Generalitat han mantingut una llarga reunió a Madrid en el marc de la comissió bilateral que no ha servit per arribar a un acord sobre el traspàs del servei de rodalies de Renfe. Aquest escull dificulta el diàleg entre els governs català i espanyol, que durant hores han intentat sortir de la trobada amb un acord sobre la taula. Finalment s'ha aconseguit avançar en la gestió del litoral, les comunicacions electròniques i la immigració.

Actualitzat

Balanç agredolç en la reunió entre els governs català i espanyol per als traspassos de competències. Finalment han estat incapaços de tancar un mínim acord sobre les Rodalies de Renfe, ni tan sols en el calendari.

Aquest punt era l'eix central de la trobada, però la Generalitat no vol sentir a parlar de la transferència del servei si no s'inclou tot el paquet de mesures econòmiques que en garanteixi el finançament. Així, no és d'estranyar que els representants catalans no hagin acceptat la contraproposta de transferència que el govern espanyol ha posat sobre la taula i l'han qualificada d'"innaceptable".

La ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, ha explicat que s'han fet tots els esforços per complir la promesa del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de transferir Rodalies al gener, però admet que els esvorancs van alterar les prioritats. Mentrestant el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha confirmat que la proposta de la Generalitat basada en un traspàs gradual fins al 2010 no ha tingut acceptació.


Acords assolits
En canvi
, els dos governs han tancat un acord en immigració per donar permisos de treball i participar en la fixació del contingent de treballadors estrangers. També s'han pactat trasferències en telecomunicacions, i convalidació de títols estrangers no universitaris. El paquet de resultats el completa una part de la trasferència de la gestió del litoral.

Immigració:

  • La Generalitat es converteix en la primera comunitat de l'Estat que podrà atorgar el permís inicial de treball als estrangers que treballin a Catalunya. Aquesta autorització inicial anirà acompanyada del permís de residència, atorgat per l'Estat.
  • La Generalitat rebrà les sol·licituds per a contingents de treballadors estrangers i validarà les ofertes. També participarà en les decisions de l'Estat sobre immigració que afectin Catalunya.
 Inspecció de Treball i Seguretat Social
  •  Abans del 30 de juny s'ha de tancar l'acord definitu per al traspàs de la Inspecció de Treball. El govern crearà l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball, que exercirà les competències inspectores i sancionadores que li atorga l'Estatut en matèria de trebal. D'aquesta manera, la Generalitat passarà a disposar dels seus propis inspectors. Aquesta agència es consorciarà amb l'Estat, que és el competent en matèria d'inspecció de Seguretat Social, per garantir la coordinació entre les dues administracions.
Ordenació i gestió del litoral
 
  • Avui s'ha completat el traspàs al govern de les competències que fins ara tenia l'Estat en matèria de gestió de costes i ordenació del litoral. D'aquesta manera, la Generalitat serà l'administració competent en totes les polítiques que s'han d'aplicar al litoral català, tant d'ordenació i protecció del sistema costaner com de gestió. Totes les autoritzacions d'usos al litoral les donarà el govern català.
  • Es crearà una comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat per definir el programa d'inversions d'interès general que l'Estat desenvoluparà a Catalunya i per consensuar les obres que s'hagin d'incorporar en els pressupostos generals de l'Estat en cada exercici.
 
Expedició i homologació de títols i estudis estrangers no universitaris
  • La Generalitat podrà homologar i convalidar els títols i estudis estrangers en ensenyaments no universitaris, com la formació professional o els batxillerats, cursats fora de l'estat espanyol. Actualment, a Catalunya s'homologuen prop de 5.000 títols d'aquest tipus cada any.
Comunicacions electròniques
  • Es traspassaran a la Generalitat tots els registres d'instal·ladors de telecomunicacions.
Anar al contingut