Geòrgia

Mikhaïl Saakaixvili guanya les eleccions presidencials de Geòrgia

Finalment, els primers resultats que anunciava la Comissió Electoral Central s'han confirmat i l'expresident i candidat a la reelecció, Mikhaïl Saakaixvili, obté la victòria en la primera volta dels comicis, amb un 52,8% dels vots. Així desapareixen les expectatives de l'oposició d'arribar a una segona volta, si Saakaixvili no aconseguia el 50% dels vots necessari per proclamar-se guanyador. Les eleccions fetes ahir a la república caucàsica de Geòrgia es donarien per vàlides, segons els observadors internacionals, malgrat que s'hi han detectat algunes irregularitats.

Actualitzat

L'expresident de Geòrgia Mikhaïl Saakaixvili hauria guanyat les eleccions d'ahir amb el 52,8% dels vots, segons fonts de la Comissió Electoral Central. Només quedaria un reduït nombre de meses electorals per escrutar, però això no hauria de canviar el resultat, donat gairebé com a definitiu. D'aquesta manera, Saakaixvili no necessitaria una segona volta per ser proclamat guanyador i, per tant, president de l'estratègica república caucàsica.

Així, les opcions dels seguidors de l'oposició, encapçalats pel principal rival als comicis: Levan Gatxetxiladzehan han desaparegut. Molts esperaven que el suport obtingut pel líder georgià caiguès per sota del 50% dels vots, fet que implica la necessitat d'una segona volta. Segons la legislació georgiana, per guanyar en la primera volta un candidat necessita la meitat dels vots més un, o en cas contrari s'ha de celebrar una segona volta entre els dos aspirants més votats, en dues setmanes.

En els primers resultats de l'escrutini, amb un centenar de meses escrutades, la Comissió Electoral Central ja atorgava la victòria, en la primera volta dels comicis, a l'expresident Mikhaïl Saakaixvili. Després d'escrutar un 10% de les meses electorals, el candidat oficialista obtenia el 57,7% dels vots. El segon lloc seria per al candidat de l'oposició unida, Levan Gatxetxiladze, amb el 22,57% dels vots. La participació ha estat del 56,7%.

Després de coneixe's el primer recompte de vots, els candidats opositors van convocar ahir al vespre una manifestació massiva al centre de la capital per protestar pel que van qualificar de falsificació electoral. Gatxetxiladze va portar al carrer milers dels seus partidaris i la concentració, que estava prohibida per les autoritats, va transcórrer sense incidents.

Els observadors internacionals presents als comicis confirmaven que les eleccions presidencials avançades que es van celebrar ahir a Geòrgia s'haurien fet de forma democràtica i conforme als estàndards de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa. Aquesta és la conclusió expressada públicament pels observadors presents aquests últims dies a l'exrepública soviètica. Tot i això, també han reconegut l'existència d'irregularitats, que no haurien d'enterbolir, però, el resultat final de la consulta.

Saakaixvili va renunciar al càrrec per presentar-se a la reelecció sota les pressions de l'oposició, que l'acusava de corrupció i autoritarisme després que la policia va reprimir durament diverses protestes a Tbilisi a principis del passat novembre.

A més de les eleccions, s'ha celebrat un referèndum de caràcter consultiu en què la majoria de la població ha donat suport a l'ingrés de Geòrgia a l'OTAN, malgrat que el país encara no hagi estat convidat a formar part de l'Aliança Atlàntica.

Anar al contingut