Nàpols

Les muntanyes d'escombraries a Nàpols augmenten la tensió d'una crisi amb rerefons mafiós

A la ciutat de Nàpols cada vegada és més difícil respirar. Tones i tones d'escombraries s'acumulen als carrers des de fa dies. Els napolitans ja no aguanten més i alguns han començat a cremar de manera incontrolada les tones i tones de brossa que s'acumulen a tota la ciutat. El resultat és una important contaminació que fa l'aire encara més irrespirable i perillós, especialment per als nens. Tota la regió de la Campània està en la mateixa situació a causa de la falta d'infraestructures i, com passa amb gairebé tot a Nàpols, la màfia hi està al darrere.

Actualitzat
La regió italiana de la Campània té des de fa més de una dècada un problema amb les escombraries que genera. Només disposa de dos abocadors i set plantes de residus sòlids, un nombre insuficient per a les tones de residus que s'acumulen cada dia, que només a la ciutat de Nàpols es calcula que són entre 1.600 i 1.800 al dia. Hi falten abocadors públics i aquí l'Estat hi pinta ben poca cosa. La màfia, la popular Camorra, gestiona alguns abocadors privats i no vol que se'n faci cap més de públic.

Els camions, que des de fa set anys traslladen cada dia a Alemanya 2.000 tones diàries de residus, són una mesura insuficient. Vagues, amenaces i pressions han convertit en habitual la brutícia. Malgrat tot, regna el silenci fruit de la por i són pocs els que s'atreveixen a denunciar la Camorra.

Alguns napolitans, però, farts de les muntanyes de residus, han començat a calar-hi foc. En els últims dos dies s'han comptabilitzat un centenar de focs que han convertit en irrespirable l'aire de la ciutat i han activat les alarmes. Un pas més en la tensió regnant són l'aparició de 21 ninots en fanals i arbres de la ciutat amb escrits sobre la situació de les escombraries i amenaces de mort contra el governador de la Campània i l'alcaldessa de Nàpols.

Les autoritats estan desbordades i són incapaces de fer front a l'acumulació de brossa. El mateix president italià i el primer ministre s'han referit a la situació i s'han compromès a buscar-hi una solució. A més, Itàlia s'arrisca a perdre ajudes de la Unió Europea, que reclama a Roma que construeixi més abocadors i plantes de reciclatge.

Serà difícil. La Camorra es resisteix a perdre privilegis. A la ciutat on impera el crim es detenen de tant en tant "capos" dels clans, però l'Estat, davant d'aquest fenomen social, hi fa ben poca cosa.

Mentrestant, grups de ciutadans impedeixen l'obertura d'abocadors d'emergència, alguns dels quals són recintes que estan tancats des de fa anys.
Anar al contingut