Barcelona

La vaga d'autobusos deixa pas a la negociació en una protesta més radicalitzada que mai

El servei d'autobusos metropolitans de Barcelona torna a la normalitat després que els conductors han posat el punt final als últims tres dies d'aturada previstos. Però la protesta per reivindicar dos dies de festa setmanal lluny de veure una solució, s'enroca encara més. En assemblea, els treballadors han ratificat la seva voluntat de congelar les mobilitzacions fins al 15 de febrer "per permetre una negociació sense interferències", un diàleg que s'espera que es reprengui a partir de dilluns. També mantenen la seva posició d'iniciar una vaga indefinida abans de les eleccions generals si a finals de febrer no hi ha acord.

Actualitzat
Dels fets, a les paraules. Després de set jornades de vaga s'obre un període de negociacions, a partir del dia 8, en què els treballadors esperen que l'empresa ofereixi alternatives a les seves reclamacions. Si no, amenaces de vaga indefinida ratificades aquest divendres en una assemblea a la mateixa plaça de Sant Jaume. Els xofers de TMB demanen més implicació per part de l'empresa per satisfer les seves demandes, principalment, dos dies festius a la setmana.

Un nombrós grup de vaguistes es van concentrar després de l'assemblea davant dels jutjats per donar suport al vaguista detingut dijous a les cotxeres per una presumpta agressió amb un paraigua a un mosso d'esquadra. A la tarda, el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs. Ell nega l'agressió.

En declaracions als periodistes a la sortida dels jutjats, Teodoro C.C. ha donat la seva versió dels fets. Assegura que el van empènyer i li van dir que no podia estar-se allà, que plovia i que per això ell portava un paraigua. "Van dir que jo els vaig pegar i això no és cert. A partir d'aquí em van començar a ploure cops pertot arreu i em van portar detingut. Estic ple de blaus".

Aquest ha estat l'últim episodi de tensió d'una vaga que ha anat pujant de temperatura amb el pas dels dies, fins al punt d'acabar més radicalitzada de com va començar. Talls de la Ronda Litoral i de la Gran Via, setze treballadors expedientats i un centenar de vehicles sabotejats, segons l'empresa.

La consellera de Treball, Mar Serna, en unes declaracions a Catalunya Ràdio, ha instat les dues parts a posar-se d'acord i ha fet un toc d'atenció als sindicats convocants de la protesta -CGT i ACTUB- perquè respectin les regles de joc democràtic.

Mentrestant, els usuaris han tornat a lamentar les esperes i molèsties.
Anar al contingut