Barcelona

L'any nou arriba amb pujades als peatges i als serveis bàsics

Any nou, preus més alts. Aquesta és la norma que segueixen la majoria de serveis amb el canvi d'any. El gas i la bombona de butà superen la inflació, mentre que la nova tarifa elèctrica puja menys, però amb una revisió que a partir d'ara serà trimestral. Des d'aquesta mitjanit els peatges són un 4,16% més cars, i el transport públic a l'àrea metropolitana s'encareix un 4,19%.

Actualitzat
En el cas de les tarifes elèctriques, ho fan en línia amb l'IPC. Així, l'electricitat per a tot tipus de consumidors pujarà el primer trimestre un 3,3%. Fins ara, aquestes tarifes es revisaven anualment, però les revisions actuals passen a fer-se cada trimestre, per la qual cosa podria haver-hi més augments.

Pel que fa al gas natural, per a clients domèstics i petites empreses la pujada és del 4,7%. També puja el preu de la bombona de butà, que s'incrementarà un 5,2% i passarà a costar 12,94 euros.

Aquests increments afectaran tant els consumidors domèstics com els industrials. El Ministeri d'Indústria també ha informat que a partir de l'1 de gener comença el pla de modernització del parc de comptadors de la llum, que durarà 11 anys i que permetrà substituir els antics per altres d'electrònics.


El transport també s'encareix

Pel que fa al transport públic a l'àrea metropolitana, la targeta T-10 s'apuja 30 cèntims i passa a costar 7,20 euros. El bitllet senzill s'apuja 5 cèntims i costarà 1,30 euros. Això suposa un increment del 4%, el mateix augment que té la targeta T-50/30, que valdrà 29,80 euros, i la T-Mes, que costa 46,25 euros.

Pel que fa a Renfe, l'increment que s'aplica des d'aquesta mitjanit també se situa al voltant del 4%, tant en Rodalies com en trens de mitjana distància.

Pel que fa als peatges, els que són de titularitat de la Generalitat s'incrementaran un 4,16% de mitjana. El més car serà el del túnel del Cadí, que amb les noves tarifes costarà 10,52 euros. Altres exemples són els túnels de Vallvidrera, on el peatge valdrà 2,99 euros en dies i hores vall, i 3,36 en hores punta. La C-16 de Terrassa a Manresa valdrà 3,44 euros els dies laborables i 6,26 els dissabtes i festius.
Anar al contingut