Bilbao

Catalunya, Euskadi i Galícia firmen un acord pro seleccions esportives

Els governs basc, català i gallec han signat la "Declaració de San Mamés", que estableix una cooperació per aconseguir la participació dels seus clubs i federacions "als nivells més alts de cada competició a l'àmbit territorial que correspongui", incloent, si correspon, les "federacions internacionals respectives". Paral·lelament, milers de persones s'han manifestat pels carrers de Bilbao per reivindicar l'oficialitat de les seleccions nacionals.

Actualitzat
El vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha estat un dels signants del text, ha assegurat que la declaració "no va contra ningú" i que únicament combat "les limitacions polítiques a l'esport".

"Estem aquí a favor de l'esport, a favor dels nostres països com a països esportius i perquè volem competir entre nosaltres i amb tots els altres països del món; perquè no volem limitacions polítiques a l'esport", ha dit. "Tenim competències exclusives en esport i les pensem exercir plenament", ha sentenciat.

La firma del document l'han portat a terme sobre la gespa del camp de San Mamés el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira; la consellera de Cultura i portaveu del govern basc, Miren Azkarate, i la consellera de Cultura i Esports de la Xunta de Galícia, Anxela Bugallo.

A l'acte hi han estat presents també el president de l'Athletic Club de Bilbao, Fernando García Macua, i membres de la directiva.

A més, Carod ha destacat que la seva presència a l'acte de firma celebrat al camp de l'Athletic Club tenia un caràcter institucional, "sense cap tipus de matís ni de discrepància de la resta del govern". "Només faltaria que un govern no apliqués les lleis que estan en vigor al seu territori i que a sobre ha aprovat el poble de Catalunya en referèndum", ha afegit referint-se a l'Estatut.

I al carrers de Bilbao, abans del partit entre els conjunts basc i català, milers de persones s'han concentrat per reividicar l'oficialitat de les seleccions nacionals, entre els quals hi havia molts dels catalans que s'hi han desplaçat. Una pancarta amb el lema "Euskal Herria, una nació, una selecció" encapçalava la marxa que ha acabat a l'Arenal, on s'hi ha instal·lat una pantalla gegant per seguir el partit.
Anar al contingut