Sevilla

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades multa la SGAE per gravar un casament

No es pot gravar d'amagat un casament per preservar els drets d'autor. El que a parer de la SGAE és una acció per protegir els seus drets, la llei ho tipifica com a delicte. Si més no així ho marca l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). L'ens ha imposat una multa de 60.101 euros a la Societat General d'Autors i Editors per haver violat el dret constitucional a la intimitat i a la imatge dels assistents a un casament. La SGAE va contractar un detectiu privat perquè fes un vídeo de les noces i poder demostrar així que el local piratejava les cançons i no pagava els drets d'autor.

Actualitzat
Els fets van tenir lloc el juliol de 2005 a San Juan de Aznalfarache (Sevilla), quan un detectiu privat contractat per la SGAE va gravar un vídeo de la celebració d'unes noces en el saló La Doma de San José, sense permís dels cònjuges. L'objectiu era demostrar que el local reproduïa cançons amb copyright sense haver pagat el cànon de drets d'autor.

Aquesta resolució de l'AEPD esmena la que va ser dictada el dia 12 de desembre per l'instructor del procediment de la mateixa agència. En aquell cas s'al·legava que el dret a la intimitat, utilitzat com a argument en la defensa dels amos del local, no és absolut. La nova decisió sosté que la intromissió en la celebració de l'enllaç matrimonial va ser il·legítima, ja que l'enregistrament es va realitzar "d'amagat".

Aquesta prova ja va ser desestimada pel jutjat mercantil número 1 de Sevilla, encara que va condemnar el local a pagar més de 43.000 euros en concepte de drets d'autor per la música que programava en les seves instal·lacions. Davant d'aquesta resolució, l'advocat del local, ha qüestionat la gestió de la SGAE fent notar que obté una recaptació de més de 40.000 euros per una banda, però en perd 60.000 per utilitzar proves fraudulentes.

La Societat General d'Autors i Editors ja ha anunciat que recorrerà la decisió de l'AEPD. Considera que no respecta la declaració que va fer sobre el fet l'Audiència Provincial de Sevilla, que el 21 de novembre de 2006 va condemnar el local. La SGAE confia que la mateixa Audiència deixi sense efecte la multa.
Anar al contingut