Madrid

Zapatero cita els problemes amb l'arribada de l'AVE a Barcelona i el fracàs del procés de pau com els seus grans errors

José Luis Rodríguez Zapatero ha comparegut en roda de premsa després de l'últim Consell de Ministres del 2007 per complir amb el compromís d'informar de l'acció del govern durant aquest any. En aquest cas, la compareixença ha pres una importància especial perquè ha servit també per fer balanç de la legislatura. En aquest context, el president ha reconegut que els problemes amb l'arribada de l'AVE a Barcelona i el fracàs del procés de pau han estat els grans errors de la seva legislatura.

Actualitzat

El president espanyol ha descrit aquests quatre anys de govern socialista com un període de bonança econòmica. En aquest sentit ha destacat un creixement econòmic per sobre de la resta de països desenvolupats, la creació de llocs de treball i de treball estable, l'augment de la productivitat, pensionistes amb més poder adquisitiu i increments en el salari mínim. Com a exemple, l'última reunió de l'executiu, que avui mateix ha aprovat l'increment del salari mínim interprofessional que el PSOE va prometre en el seu programa electoral. La xifra creixerà més d'un 5%, fins als 600 euros mensuals.

També ha citat les millores de caire social, com les ajudes a les persones dependents i als seus cuidadors o les lleis a favor de la igualtat, per als autònoms o en contra del tabaquisme. Tot plegat, segons Zapatero, ha servit per impulsar Espanya cap al futur i ha contribuït a millorar la vida diària dels espanyols.

El cap de l'executiu ha volgut tancar la seva intervenció amb dues reflexions. D'una banda ha assegurat que el seu executiu ha complert la legislatura amb estabilitat i el programa electoral. Prova d'això, ha dit, és que els cuitadans ja estan gaudint de les reformes més importans. En últim lloc, ha destacat que el govern ha treballat amb actitud oberta i de diàleg amb tota la societat i amb totes les institucions, comunitats autònomes i ajuntaments, com ho demostra tot el que s'ha aconseguit en l'àmbit del diàleg social.

Errors i bons records

Amb les preguntes dels periodistes, el president espanyol ha reconegut que un dels pitjors moments de la legislatura va ser quan, ara fa un any, en una roda de premsa a la Moncloa, va assegurar que la situació envers el terrorisme d'ETA estava millor que feia mesos i que encara milloraria més. Poc després, dos homes morien en un atemptat perpetrat per la banda terrorista a Barajas. Zapatero també ha admès com un altre dels errors de la seva legislatura la gestió de l'arribada del TGV a Barcelona. En aquest sentit, ha evitat posar data a l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat.

A l'altra cara de la moneda, Zapatero ha recordat el dia que els espanyols li van encomanar la tasca de governar el país com un dels millors moments de la legislatura.

Amb la vista posada a les eleccions

Sobre les eleccions previstes pel 9 de març, Zapatero ha dit que el Partit Socialista "aspira a una majoria més àmplia", si bé ha considerat imprescindible mantenir un diàleg raonable amb les altres formacions, com CiU o el PNB. Tot i això, ha descartat que tingui pensat que alguna d'aquestes dues formacions formin part del futur. El primer de tot, ha insistit, és la cita del 9 de març.

En aquest sentit, ha demanat prudència a l'hora de fer valoracions d'altres formacions i líders i ha descartat entrar a valorar si el tot just elegit president dels nacionalistes bascos, Iñigo Urkullo, serà més sobiranista que el seu predecessor en el càrrec, Josu Jon Imaz, de qui Zapatero ha lloat el diàleg positiu que van mantenir i la seva disposició a lluitar per eradicar la violència.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut