Jakarta

Tercer aniversari del tsunami que va causar la mort de 230.000 persones al sud-est asiàtic

Han passat tres anys des del tràgic tsunami que va deixar 230.000 morts a les costes del sud-est asiàtic i encara queda molta feina per fer. És per això que desenes d'ONG continuen treballant en la reconstrucció d'Aceh, una de les zones més afectades, on centenars de persones no tenen casa i viuen un refugis precaris. Per recordar les vícitmes de fa tres anys, s'han celebrat diversos actes, entre els quals un simulacre de tsunami.

Actualitzat

El 26 de desembre del 2004 un devastador terratrèmol marítim de nou graus de magnitud a l'escala de Richter, amb l'epicentre al nord de Sumatra, va provocar un tsunami que va arribar fins i tot a la costa oriental de l'Àfrica. Els morts, un total de 226.408, eren majoritàriament d'Indonèsia, especialment de la província d'Aceh, i de l'Índia i Tailàndia, però també n'hi havia de països tan allunyats de l'epicentre com Somàlia i Kènia.

Tres anys després, la feina continua. A la província d'Aceh, a l'illa de Sumatra, una de les zones més afectades pel sisme, les economies locals es recuperen a poc a poc i les agències de cooperació internacional continuen treballant sobre el territori. S'hi han construït escoles i equipaments sanitaris, i s'han reallotjat prop de cent mil persones en cases prefabricades.

Aceh ha estat un dels llocs en què s'han celebrat actes per recordar els centenars de milers de víctimes. El president d'Indonèsia, Susilo Bambang Yudhoyono, ha estat un dels assistents al simulacre de tsunami que s'ha fet coincidint amb el tercer aniversari de la tragèdia.

El simulacre, que s'ha pogut veure a la televisió, mostrava centenars de joves que sortien al carrer quan començaven a sonar les sirenes. Molts, simulaven ser víctimes i ferits que eren traslladats als hospitals per les ambulàncies i els camions desplegats per a l'ocasió.

A Calah, a la província d'Aceh, els veïns han assistit a un acte religiós en record a les més de 170.000 persones que van perdre la vida a Sumatra. També a Tailàndia es fan avui actes religiosos i civils en record de les víctimes del tsunami. Entitats locals i de cooperació internacional i els familiars de les víctimes han organitzat actes d'homenatge.

Anar al contingut